Siden slutten av november i fjor, satt to menn i midten av 20-årene i varetekt. Mennene ble pågrepet etter at Norges største dopingfabrikk ble avslørt i en garasje i Trondheim. 15. januar besluttet Sør-Trøndelag tingrett å løslate de to mot politiets ønsker. Avgjørelsen ble umiddelbart anket til lagmannsretten på grunn av det politiet mener er gjentakelsesfare.

- Vi leter etter virkestoff fra dopingfabrikken. Det er en betydelig mengde pulver som kan ha en verdi opp mot 10 millioner hvis stoffet er til tablettproduksjon, sier politiadvokat Per Martin Utkilen til adressa.no.

Opp mot ti kg doping

De to mennene er blant de 20 personene som er siktet for organisert kriminalitet som følge av dopingopprullingen Operasjon Gilde (se faktaboks) med utspring i Trondheim.

Ifølge tingrettens kjennelse mener politiet at de kan knytte mennene til et parti på 5-10 kg dopingpulver. I rettspapirene går det frem at den ene av de to skal ha hentet ut dopingpulveret fra fabrikken i midten av oktober 2012.

- Vi frykter at pulveret kan komme ut i markedet, eller at det blir ødelagt. Etterforskningen vil vise om vi får fatt i det, sier politiadvokat Per Martin Utkilen.

Frostating lagmannsrett avviste politiets anke. Lagmannsretten opprettholdt beslutningen om at mennene skulle løslates.

Advokat Sol Elden, som forsvarer mannen som skal ha hentet ut dopingpulveret sier at hennes klient ikke erkjenner straffskyld. Mannen ønsker heller ikke å forklare seg for politiet, ifølge Elden.

Den andre mannen satt tidligere i 2012 i varetekt i månedsvis før han ble løslatt i sommer. Ifølge hans forsvarer har han ikke foretatt seg noe som skulle forsvare en ny periode i varetekt.

- Han har ingen kjennskap til dette, sier advokat Einar Grape.

Mannen har erkjent å ha mottatt og distribuert pengepakker, men nekter for dopingproduksjon og for å ha deltatt i en «organisert, kriminell gruppe».

«Trykkern» tatt

Dopingfabrikken ble avslørt i begynnelsen av november, da en mann i 40-årene ble pågrepet på vei til jobb. I garasjen hans fant politiet 140 kg pulver, ingredienser til produksjon av doping. Det ble ikke funnet virkestoff.

Mannen skal ha erkjent at han i seks år produserte store mengder dopingtabletter. Han skal ha skjult seg bak dekknavnet «trykkern» på kryptert e-post.

Det var første gang han ble arrestert i Operasjon Gilde, på tross av at han «må ha hatt en svært sentral rolle», ifølge rettsdokumentene. Gilde hadde vært under etterforskning i ett år da «trykkerns» fabrikk ble avslørt.

SE BILDER: Trykket hundretusenvis av piller i garasjen

Dopingfabrikken i Trondheim skal ha produsert flere forskjellige typer doping. Den har spydd ut tabletter verdt opp mot 50 millioner kroner siden 2006, ifølge politiet.

Tablettene ble lagt i aluminumsposer og påført merkelapper, ifølge rettsdokumentene.

Solgte etterligninger

Merkelappene var kopiert fra selskaper som eksisterer. Et av disse er «Europharma» i Romania.

SE BILDER: Kroppsbygger hadde dopingfabrikk i kjelleren

Dette ga brukerne inntrykk av at dopingen var profesjonelt fremstilt mens den ble lagd i en garasje i Trondheim uten noe form for hygienisk kontroll. Deretter ble den solgt gjennom lukkede nettforum som Anabolic Forums, Craz.cc og Anabolicuse.com til brukere over hele landet.

HELSEMINISTEREN: - Doping er et tragisk fenomen

Merket «Europharma» har i årevis blitt omsatt i stor stil i Norge. I dopingopprullingen kjent som «Gullfugl», mellom 2007 og 2009, ble en antatt hovedmann kjent for å drive agentur på merket. Mannen, som er fra Kristiansund, ble dømt i januar i fjor.

I dommen går det frem at han handlet med adressen Dreams@elitefitness.com, et dekknavn som knyttes til flere antatt sentrale personer i Operasjon Gilde.

Mannen i 40-årene, som hadde dopingfabrikken i garasjen, skal ha forklart for politiet at han kommuniserte med noen som skjulte seg bak den samme e-postadressen. Denne personen omtalte han som «sjef2».

Dopingen som ble produsert i Trondheim, ble påført merkelapper som etterligner eksisterende selskaper i Europa. Foto: POLITIET
Norges største dopingfabrikk ble avslørt i Trondheim. Foto: FAKSIMILE
140 kg ingredienser til dopingproduksjon ble slept ut av fabrikken i Trondheim. Foto: POLITIET
I etterkant av at fabrikken avsløres, blir motoren til en pillepresse beslaglagt et annet sted i byen. Slikt utstyr kan trykke ut tusenvis av tabletter hver dag. Foto: POLITIET
Disse midlene ble blant annet brukt for å sette farge på tablettene. Foto: POLITIET
Store mengder poser ment til steroidtypen Dianabol ble også funnet i garasjen. Foto: POLITIET