Politiet har beslaglagt 80 krypterte e-postkontoer i Operasjon Gilde (se faktaboks). Siden tidlig i oktober har en PC på NTNU jobbet for å åpne to av dem. Flere tekstlinjer tikker nedover skjermen:

trying: pYrJddL

trying: AjT-Z8e

trying: SOBan22

Skjuler informasjon

Maskinen prøver 22 000 forskjellige kombinasjoner i sekundet – men uten å lykkes, så langt.

- Systemet er designet for at det skal være vanskelig å gjette passord, sier sivilingeniørstudenten Petter Solberg til adressa.no.

NTNU-miljøet har også kjørt 120 000 kombinasjoner i sekundet, ved hjelp av flere maskiner som jobber sammen. Dette har heller ikke ført til at noen av e-postkontoene har blitt åpnet.

Tjue personer er siktet for organisert kriminalitet i Operasjon Gilde. Mange av de antatt sentrale personene skal ha skjult informasjon om kjøp og salg av hjemmelagde dopingmidler bak krypteringstjenester som er så kraftige at de er nesten umulige å få opp. I løpet av hele 2012 har politiet hatt store problemer med å sikre bevisene bak krypteringsveggen. Nå får politiet hjelp fra kodeknekkerne på NTNU.

- Vi hadde et møte med politiet i mai etter en sak i Adresseavisen. Da ble vi enige om å kjøre et prosjekt for å få oversikt over utfordringene knyttet til kryptering, sier professor Stig Mjølsnes ved institutt for telematikk til adressa.no.

I første halvdel av 2012 ledet Bjørn Are Kattem Operasjon Gilde. Kattem har nå gått over til å bli seksjonsleder for etterforskning i Sør-Trøndelag politidistrikt. Han ønsker ikke å kommentere samarbeidet med NTNU-miljøet fordi etterforskningen fortsatt pågår i Gilde-komplekset.

Tilrettelegger for kriminalitet

I løpet av høsten har mastergradstudenten Petter Solberg brukt et semester av studiet sitt til å se på ulike metoder for å bryte opp krypterte e-poster.

Utfordringen er å finne nye måter å trekke nok maskinkraft til å løse opp i en lang rekke tall og bokstaver.

- En passordsjekk er en regneoperasjon, forklarer professor Stig Mjølsnes.

Tjenesten Countermail, som har blitt brukt av mange i Operasjon Gilde, tillater brukerne å ha passord på opp til 128 tegn.

I en fersk rapport, som ble offentliggjort 30. januar, slår Kripos fast:

«Internett-teknologi har blitt en viktig tilrettelegger for en stor del av den tradisjonelle organiserte kriminaliteten».

Investerer for lite penger

Seksjonsleder for etterforskning, Bjørn Are Kattem, ser også at politiet i Sør-Trøndelag kommer til å møte flere digitale etterforskningsutfordringer i årene som kommer.

- Det er flere utfordringer ved digital etterforskning. Bevis kan ligge på servere i land utenfor Norge hvor regelverket er anerledes. Det kan være vanskelig å identifisere hvor materialet er lagret. Det er også utfordringer med den praktiske innhentingen av data og beivs. Dette er knyttet til forskjellig lovverk og rettsanmodninger som er svært tidkrevende, sier Kattem.

SE BILDER: Kroppsbygger hadde dopingfabrikk i kjelleren

SE BILDER: Trykket hundretusenvis av piller i garasjen

På NTNU mener Stig Mjølsnes at det må bevilges mer penger til å forske på IKT-sikkerhet.

- Vi har investert for lite i forskning og utvikling på IKT-sikkerhet i Norge, sier professoren.

Fagmiljøet på NTNU tror de kan hjelpe politiet med digital etterforskning i Operasjon Gilde. Foto: FAKSIMILE