I formiddag la rådmannens varslingssekretariat frem et notat etter at de har undersøkt Adresseavisens avsløringer av helsetoppturene verden rundt. Rådmann Svein Ytterdahl understreket at kommunen så svært alvorlig på saken, og hadde lagt inn store ressurser for å få den opplyst.

Gjennomgangen viser at Trondheim kommunes etiske reglement er brutt. Ikke bare det. Også reglementet for attestering, disponering og anvisning er brutt.

- Skal være vanntette

Når enhetsledere har dratt på Sør-Trøndelag pleie- og omsorgsforum sine kurs på Røros har de selv anvist dette «i svært stor grad», som det heter i notatet. Kommuneledelsen har ennå ikke vært i kontakt med enhetslederne om denne praksisen, men ordfører Rita Ottervik reagerer:

- Dette fins det klare regler på i Trondheim kommune. Jeg er svært kritisk til at de har signert egne reiseregninger, det er underlig at det faktisk er mulig. Disse systemene skal være vanntette, sier hun.

Ordføreren mener at varslingssekretariatets gjennomgang av saken bekrefter at det de har fryktet er tilfelle.

- Det foreligger omfattende brudd på kommunens etiske regelverk. Vi har nulltoleranse på at leverandører skal finansiere våre ansatte, sier hun.

- Uheldig og underlig

Ordføreren og kommunaldirektør Helge Garåsen mener at Sør-Trøndelag pleie og omsorgsforum (STPO) har brutt sine egne statutter om å være en non-profit organisasjon.

- STPO har gitt seg ut for å være non-profit, men det har det ikke vært. Vi har her sett en overprising som er uheldig.

- Hva synes du om at de som dro hyppigst på kurs på Røros fikk førsterett til utenlandsturene?

- Det har vært en praksis som har vært svært uheldig og underlig, sier ordføreren.

Kommunaldirektør Helge Garåsen mener også at praksisen har vært uheldig. Foto: Glen Musk