Selv er gruppelederen i Trondheim Høyre skeptisk til et tiggeforbud, som ikke er vedtatt i Stortinget.

Saken har skapt et voldsomt engasjement på Adresseavisens nettsider. En avstemning viser at ni av ti vil fjerne tiggerne fra Trondheims gater. Samtidig har debatten rast i kommentarfeltene.

Spørsmålet nå er hvor realistisk et tiggeforbud i Trondheim er.

I henhold til norsk lov er tigging i dag tillatt, derfor er Brox tvilsom til at det finnes smutthull for å få igjennom et lokalt forbud.

Mislyktes tidligere

- Kommunen kan ikke innføre lokalt forbud. Heller ikke gjennom politivedtektene. Derfor vil et evt vedtak i bystyret bare være et ønske til staten, mener han.

I fjor ble et lignende forslag rettet til bystyret i Trondheim. Da var det Frp som rettet forslaget. Forslaget fikk kun 13 stemmer. I tillegg til Frp stemte en del av Høyres gruppe stemte for forbud.

Siden den gangen har det skjedd forandringer byens nest største parti. Under Høyres landsmøte i sommer gikk et flertall inn for et nasjonalt forbud mot tigging.

Nærmere denne gangen

- Jeg tror at det er enklere å gå inn for et nasjonalt forbud, framfor et som er lokalt. Mitt ønske er at dette skal gjøres med klare regler fra Stortingets side, slik det har vært tidligere.

Denne gangen kan et gjennomslag ligge nærmere. I dag ble det kjent at Arbeiderpartiet sine fire representanter i formannskapet ønsker å vurdere et forbud.

Dersom de får støtte fra både Høyre, og eget parti trenger ikke et vedtak å være langt unna.

- Vi må uansett gå en runde i egne rekker før vi finner ut hva partiet går for. Men for oss som til daglig jobber med problemstillingen er det tydelig at noe må gjøres, sier kommunalråd John Stene (Ap).

Han tror i motsetning til Brox at et lokalt forbud er gjennomførbart.

NB! Stortingsrepresentant Knut Sandberg (Frp) vil i april fremme forslag om å forby tigging nasjonalt.