Da saken ble behandlet i tingretten og lagmannsretten for tre år siden hevdet tiltalte at han ikke husket noe av drapshandlingen og nektet straffskyld. Som følge av reglene for tvungent psykisk helsevern må saken vurderes hvert tredje år. Onsdag leste tiltalte opp en fire sider lang tilståelse i forbindelse med den nye behandlingen i Sør-Trøndelag tingrett.

Her sa han også at han mente han var frisk nok til å slippe ut i samfunnet igjen.

Det var ikke tingretten enig i, og 30-åringen dømmes derfor til fortsatt tvungent psykisk helsevern. Dommen ble forkynt fredag.

- Fare for nye voldshandlinger

Bakgrunnen for at retten mener han fortsatt må holdes under tvunget psykisk helsevern er begrunnet i samfunnsvernet. I dommen går det frem at retten mener det er en nærliggende fare for nye alvorlige voldshandlinger om tiltalte overlates til seg selv. Retten mener det er «reell og nærliggende» mulighet for at han ikke tar nødvendige medisiner om han ikke er under tvungent psykisk helsevern.

I tilståelsen beskriver 30-åringen hvordan han begikk drapet i Ringvålveien natt til 23. august 2008.

- Det var feil av meg å si at jeg ikke husket noe som helst i retten, slik at jeg ikke kunne forklare meg om hvordan jeg reagerte. Retten hadde ikke noe annet valg enn å dømme meg til psykisk helsevern, da de aldri fikk høre hvor nedbrutt drapet hadde gjort meg, forklarte 30-åringen.

Beskrev drapet i detalj

I det fire sider lange brevet er det i detalj beskrevet hvordan den skjebnesvangre pirattaxituren fra Trondheim sentrum til Heimdal endte med drap. 30-åringen understreket samtidig at han mener dette ikke var en henrettelse av 46-årige Mahmed Jamal Shirwac, men en reaksjon på at han følte seg truet.

- Jeg ville betale 200 kroner for turen, men han krevde 600, sa 30-åringen.

Drapsmannen skal ha reagert med å trekke frem automatpistolen, og han husker kun smellet fra våpenet som gikk av inne i kjøretøyet. Han mener det første skuddet var et uhell.

- Jeg var på vei ut av bilen, og trodde etterpå at jeg ble beskutt. Jeg bestemte meg for å rømme, og løsnet samtidig flere skudd, forklarte 30-åringen.

Motivet for tiltaltes tilståelse er uvisst, ifølge tingretten.

Dommen kan bli anket

«Retten kan ikke se at tiltaltes nye forklaring er egnet til å redusere frykten for gjentakelse av alvorlig voldskriminalitet», heter det i dommen.

En psykiatrisk undersøkelse av tiltalte i forbindelse med forrige rettsrunde konkluderte med at 30-åringens tilstand var forenlig med paranoid schizofreni. Dette opprettholdes i en tilleggserklæring etter en undersøkelse foretatt i fjor.

Dersom 30-åringen hadde blitt fritatt for tvungent psykisk helsevern, hadde ikke dette automatisk betydd at han hadde sluppet ut i samfunnet. Det ville da ha vært opp til helsevesenet å gjøre en vurdering, uten at påtalemyndigheten ville ha hatt noen innvirkning på lengden av en eventuell behandling.

Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes sier til adressa.no at dersom dommen blir anket, vil den automatisk komme opp i lagmannsretten.