I 14.30-tiden onsdag ettermiddag ble det slått katastrofealarm i Trondheim. Alle tilgjengelige enheter rykket ut til brua som er under oppbygging på Leangen i Trondheim. Brua, som går over Haakon VIIs gate, hadde kollapset, og de første meldingene gikk ut på at flere personer satt fastklemt i ruinene.

Vitner kunne fortelle at brua var brukket på midten, og at forvridde stålkonstruksjoner, treverk og betong lå spredd utover området.

- Det er kaotisk, uvirkelig, sa Anders Pedersen som passerte få minutter etter at brua kollapset.

- En dame i gul vest dirigerte trafikken på stedet. «Det er et helvete» ropte damen til andre.

To bekreftet omkommet

En bil som kom kjørende under brua ble begravd som følge av kollapsen, og det var lenge usikkert hvor mange som var savnet. Klokken 18.25 opplyste politiet at to personer hadde status som savnet etter ulykken: Personen som befant seg i bilen samt en anleggsarbeider.

Klokken 19.32 ble bilen dratt frem fra ruinene, samtidig som kriminalteknikere fra politiet overvåket redningsarbeidet. Klokken 20.20 bekreftet politiet at personen som befant seg i bilen er omkommet. Torsdag morgen opplyser politiet at den omkomne er en kvinne i slutten av 30-årene.

- En lege fra luftambulansen bekreftet på stedet at personen i bilen var død, sa politioverbetjent Lars Melvold i Sør-Trøndelag politidistrikt til adressa.no.

Klokken 21.00 opplyste innsatsleder Anders Bang Danielsen at en hund har markert inne i ruinene. Den siste personen som har vært meldt savnet, ble funnet like før klokken 01.00 natt til torsdag. Personen som antas å være den savnede anleggsarbeideren, er bekreftet omkommet ifølge innsatsleder Håkon Jørgensen. Politiet opplyser torsdag morgen at mannen er i 50-årene og hjemmehørende i Nord-Trøndelag.

St. Olavs Hospital opplyser torsdag morgen at tre personer fortsatt er innlagt på sykehuset. To personer er i ferd med å bli utskrevet, mens én person er fortsatt innlagt med moderate skader.

- Mann hang fra brua

Kort tid etter ulykken begynte øyenvitner å melde seg. Tonje Frengen, som var på jobb på Nardo bil, kunne gi adressa.no en dramatisk beskrivelse av kollapsen og minuttene etter.

- Det første jeg la merke til, var at brua var formet som en U. Og midt i U-en hang det en mann kledd i gult. Han hang over det som var rast ned, to-tre meter over bakken.

Se bildene fra brukollapsen

Ifølge NTNU-eksperter i konstruksjonsteknikk må forskalingen til brua ha sviktet.

- Den må ha vært for dårlig. Det kan ha vært en lokal svikt, eller understøttingen har ikke vært sterk nok til å tåle belastningen, ifølge professorene Karl Vincent Høiseth og Kjell Holthe og studieprogramleder Bjørn Pedersen, alle ved Institutt for konstruksjonsteknikk.

Ekstreme trafikkproblemer

Ulykken førte til kødannelser over hele Trondheim, og Veitrafikksentralen mottok over 200 henvendelser like etter kollapsen. I 16-tiden var rushtrafikken ekstrem, spesielt i Moholt-området, opplyste Torbjørn Nekstad i Veitrafikksentralen.

Rundt klokken 16.40 ankom Arbeidstilsynet stedet for å gjennomføre undersøkelser.

- Etter at redningsaksjonen er over, vil vi undersøke om det kan ha vært brudd på vårt regelverk som har forårsaket ulykken, sa regiondirektør Stig Magnar Løvås i Arbeidstilsynet Midt-Norge.

Det er Reinertsen AS som har entreprisen på anlegget, og entreprenøren hadde 15 ansatte på jobb da brua kollapset. I tillegg var det to-tre ansatte i underentreprenørfirmaet Master Solutions til stede.

Onsdag kveld var rundt 20 arbeidere og vitner til brukollapsen samlet på krisemottaket på Royal Garden. Ifølge Berit Skaug ved krisesenteret til Trondheim kommune var flere av arbeiderne slitne etter å ha vært oppe siden klokken tre natten i forveien.

Politiet har engasjert et vaktselskap som hadde vakthold ved brua natt til torsdag.