Bunaden som Dordi fikk tilbake fra renseriet har maskinsøm, og ikke håndsøm som hennes bunad har. Foto: CAMILLA KILNES

Ifølge Dordi Folde leverte hun i februar en blå trønderbunad til rens på Esp renseri på City Syd på Tiller. Renseriet har sjekket sine bestillinger, og kan ikke finne bunaden. I skapet til Dordi henger likevel en bunad som ikke er hennes. Hun ber nå om hjelp for å finne festantrekket sitt.

- Ei uke etter at jeg leverte inn bunaden, hentet jeg den ved å levere en hentelapp, og deretter hengte jeg posen med bunaden i skapet. Jeg tenkte at alt var i orden, sier hun fortvilet.

- Var for liten

Da det nærmet seg mai og bunadsesong, tok Dordi bunaden ut av posen. Hun forsøkte å ta på seg vesten, men oppdaget raskt at det noe var riv ruskende galt.

- Den var for liten. Det må være størrelse 36, som er omtrent tre størrelser mindre enn min bunad. Jeg la også merke til at den hadde maskinsøm, mens min er sydd for hånd. Den hadde også helt andre sølvhekter enn det jeg har på min bunad, forteller hun videre.

Datteren skal konfirmeres

Bunaden er et arvegods etter en tante, og er trolig mellom 70 og 80 år gammel. Dordi har gitt bunaden videre til datteren Øyvor.

- Jeg berger selv om jeg ikke får bunaden tilbake til 17. mai, men to dager senere konfirmerer min datter seg. Jeg skulle gjerne hatt den innen den tid, sier datteren Øyvor Åshild Myhren Haugen.

- Har affeksjonsverdi

Både Dordi og Øyvor har vært i kontakt med Esp renseri uten å få noe svar på mysteriet. De er skråsikre på at bunaden ikke er levert hos noe annet renseri.

- Jeg møtte en ansatt som mente at jeg burde henge igjen bunaden jeg hadde fått utlevert feil, men det nektet jeg. Det er det eneste beviset jeg har på at noe ble krøll, fastslår Dordi.

Dordi betalte kontant, og hun har heller ingen kvittering fra renseriet. Hun er svært lei seg for at den gamle bunaden kan være tapt.

- Det er arvegods. Det er ikke bare en bunad, den har mye affeksjonsverdi for oss, sier hun.

Har sett gjennom bunadene

Daglig leder Kristin Stav ved Esp renseri forteller at de har gått gjennom alle gjenpartene, og klarer ikke å finne noen lapp med navnet Dordi Folde. Hun forteller videre at alle bunader skal ha en renselapp som er hektet fast i skjørtet og vesten på bunaden dersom de har blitt renset ved Esp.

- Vi har vært veldig hjelpsomme. Vi har sett gjennom alle bunadene og vi har brukt mange timer på å se gjennom lappene med bestillinger. Det har heller ikke kommet noen andre som mener de har fått en for stor bunad, sier Stav.

Hun forteller at de er villige til å ringe opp alle som har fått en bunad i februar måned.

- Det betyr ikke at vi mener den bunaden har vært hos oss, men vi kan gjøre det for at kunden skal føle seg trygg på at vi har gjort alt vi kan, sier Stav.

Denne bunaden har Dordi Folde i sin besittelse, men den er ikke hennes. Hun mener at det ble utlevert feil bunad ved Esp renseri. Foto: CAMILLA KILNES
Øyvor Åshild Myhren Haugen har arvet bunaden, og skulle gjerne hatt den klar til konfirmasjonen til datteren 19. mai. Foto: PRIVAT
Disse sølvhektene er annerledes enn på bunaden som Dordi savner. Foto: CAMILLA KILNES