Siden 1995 har Anne Bauck-Larssen stolt båret Trondhjemsdrakten på 17. mai. Det går ikke upåaktet hen.

- Hvert eneste år, uten unntak, har jeg blitt stoppet av fremmede som spør «Hva er det du har på deg?». Jeg synes det er veldig hyggelig å ha den på meg på nasjonaldagen, sier Bauck-Larssen.

Basert på gamle tekstilfunn

Ideen til Trondhjemsdrakten kommer fra funn av plissérte stoffer fra 1000- til 1200 tallet gjort i bygrunnen. Fembladsrosen og trebladet går igjen i draktens stoffer og sølv. Det er tekstildesigneren Ellinor Flor som skapte den moderne drakten basert på eldgamle tekstiler.

- Drakten skiller seg ut med sitt lange plisséskjørt, selv om den er enkel og ren. Jeg merker at den får oppmerksom ved at folk titter litt ekstra, sier Bauck-Larssen.

SE VIDEO: Slik stryker du bunadsskjorta

Unikt for Trøndelag

Anne Bauck-Larssens datter Christianne fikk drakten til konfirmasjonen, nå har hun blitt 28 år, og har vært ikledd drakten ved flere anledninger.

- Jeg var på en skole før barnetoget, og der fikk jeg så mange spørsmål om kjolen. Folk er nysgjerrige på den, sier hun.

- Skjørtets plissering er veldig unikt for Trøndelag. Drakten er en nyskapning, siden vi ikke vet hvordan drakten så ut i gamle dager. Den er inspirert av historiske funn, forklarer Anne Bauck-Larssen.

Bytter ut bunad med festdrakt

Trondhjemsdrakten ble utviklet rundt 1994-1995, men fikk ekstra oppmerksomhet rundt tusenårsjubileet i 1997.

- Antallet solgte drakter er usikkert, men vi ser at det selges jevnt og trutt. Fleste bunader er fra 1890-tallet, og da var kvinneidealet litt annerledes. Denne drakten er nok mer moderne i formen, og det forklarer kanskje populariten, tror hun.

Bauck-Larssen har inntrykk av at flere godt voksne damer selger sin trønderbunad og bytter den ut med noe enklere, for eksempel Trondhjemsdrakten.

- Den er ikke så varm som en vanlig bunad. Du slipper å gå med ullstakk. Den har cape som gjør at den kan brukes dersom det blir pøsregn og åtte grader. Jeg går med den fra morgen til kveld på 17. mai, sier Bauck-Larssen.

Norsk Design Kompani ble startet av en gruppe arkitekter, kunstnere og designere som utviklet produkter med rot i gamle tradisjoner. Firmaet driver Trondhjemsdrakten i dag.

Drakten skiller seg ganske kraftig ut i bunadjungelen. Foto: OLE MARTIN WOLD