I bystyremøtet torsdag kveld ble det vedtatt å bevilge 22 millioner kroner til gjennomføring av et forprosjekt av anlegget som skal romme kommunale kontorer, kino, parkeringsanlegg og park. Men prosjektet vekket slett ikke bare begeistring:

- Denne beslutningen koster kommunen 22 millioner i dag, deretter er det snakk om en investering på 1,5 milliarder kroner. Ingen må fortelle meg at dette ikke går utover gjelden eller handlefriheten til kommunen, sa Kristian Dahlberg Hauge (Frp).

Usannsynlig tanke

- For en kommune som Trondheim med så stor gjeld burde det være en fjern og usannsynlig tanke å investere 1,5 milliard i et nytt kommunehus midt i Trondheim. Fremskrittspartiets holdning har vært klar hele veien: Det skal bygges på Leüthenhaven, men det skal ikke bygges med kommunale penger, sa Dahlberg Hauge.

Også Rolf Jarle Brøske (H) la frem sin bekymring i forhold til kommunens gjeldsbelastning:

- En enstemmig kontrollkomite uttrykte tidligere i år sin bekymring i forhold til den høye gjeldsveksten til Trondheim kommune. Er det slik at dette nå er glemt, sa Brøske.

Må ta grep

Utbyggingen på Leüthenhaven skal romme kontorlokaler for nærmere 1000 kommuneansatte (709 millioner kroner), nytt parkeringsanlegg under bakken med 508 plasser (366 millioner kroner), ny kino til 350 millioner kroner og opparbeidelse av en ny park til 50 millioner kroner.

Arbeiderpartiets John Stene mener kommunen må ta grep for å tilby de ansatte best mulig lokaliteter. Han fremmet et tilleggsforslag hvor rådmannen blir bedt om å utrede alternativ finansiering av det kommunale bygget.

- Rådmannen må snu de steiner som finnes for å unngå å øke kommunens gjeldsbyrde, sa Stene i bystyret.