Demonstranter fra Norwegian Defence league (NDL) ble møtt med skjellsord, pipekonsert og jordkasting da de demonstrerte i Ilaparken i Trondheim sist lørdag. Snart tenker de å prøve igjen.

- Vi føler at budskapet ikke kom godt nok fram forrige gang. Vi ønsker å vise hvem vi er og hva vi står for. Derfor vil vi søke om å få holde en ny demonstrasjon i Trondheim. Da kommer vi til å være flere, og vi skal bruke lengre tid på planleggingen slik at gjennomføringen går bedre, sier påtroppende nestleder i NDL, Arve Mauseth til adressa.no.

Dato for en ny demonstrasjon er foreløpig ukjent.

Flere titalls motdemonstranter møtte også opp i Ilaparken forrige helg og stemningen ble etter hvert svært amper. Fem personer ble anmeldt for ordensforstyrrelser og for ikke å ha etterkommet pålegg fra politiet.

- Vi hadde forventet at det ble bråk. Men det kunne ha blitt verre om motdemonstrantene hadde kommet forbi politiet, sier Mauseth.

- Klager på politiet

Mauseth mener imidlertid at politiet ikke gjorde en god nok jobb med å beskytte dem.

- Vi synes politiet gjorde en altfor dårlig jobb. De lot motdemonstrantene komme for nært innpå oss, sier han.

Mauseth mener at det hadde vært en bedre løsning å holde motdemonstrantene helt utenfor parkområdet, og viser til at det har fungert godt i andre byer i Norge.

NDL jobbet tidligere denne uken med en klage som skulle sendes til politiet angående politiets innsats i Ilaparken.

Se bildene fra demonstrasjonen

Fornøyd med innsatsen

Politiet har fredag verken mottatt ny søknad om å få demonstrere eller en klage fra NDL. Stabssjef Torgeir Moholt ved Sentrum politistasjon sier at politiet er godt fornøyd med politiets innsats forrige helg.

- Vi antok at ting kunne skje i Ilaparken, men vi planla godt på forhånd og følte at vi hadde kontroll. Det var én person som kom seg opp på scenen, og vi tar kritkk for at vi ikke klarte å forhindre det. Men i det store og hele gikk alle de tre demonstrasjonene greit. De fem pågripelsene ble gjort i etterkant slik at man slapp pågripelsessituasjoner i parken, sier Moholt.

NDL ønsker at alle motdemonstranter holdes utenfor parkområdet ved en eventuell ny demonstrasjon. Dette vil ifølge politiet ikke skje.

- Det blir ikke aktuelt. Folk må tåle at andre er uenige og sier sin mening, men fysiske motangrep tolereres ikke.

- Merkelig

Tormod Ytrehus, talsperson for Folkefest mot rasisme i Trondheim reagerer på at NDL planlegger en ny demonstrasjon.

- Merkelig at de vil gjenta fiaskoen de hadde på lørdag, men vi ønsker fortsatt ikke å ha demonstrerende rasister i byen vår. Så om det blir en ny NDL-demonstrasjon, så skal man ikke se bort fra at det blir en form for markering fra vår side også, sier Ytrehus.

Trondheim mot rasisme er et uavhengig nettverk med folk fra mange miljøer og mennesker som jobber mot rasisme. De sto bak Folkefesten i Lamoparken i Trondheim som ble arrangert samme dag.

- Vi er et overveldende flertall

Rundt 300 personer deltok ifølge Ytrehus på arrangementet i Lamoparken.

- Vi er kjempefornøyd med folkefesten. Vi fikk vist at vi er et overveldende flertall i forhold til NDL.

Ytrehus sier at Trondheim mot rasisme ikke hadde noe med konfrontasjonen med NDL i Ilaparken å gjøre, og Ytrehus er i motsetning til NDL fornøyd med politiets innsats denne dagen.

- Vi hadde en god dialog med politiet både i forkant og under arrangementet, sier Ytrehus.

Arve Mauseth mener poltiet ikke beskyttet NDL godt nok under lørdagens demonstrasjon. Foto: KIM NYGÅRD
NDL mener at politiet ikke var flinke nok til å holde motdemonstranter unna. Foto: KIM NYGÅRD
Rundt 300 personer deltok på arrangementet i Lamoparken i Trondheim samme dag. Her gikk det fredelig for seg. Foto: Edvard Wølner Bjørnson
Trondheim mot rasisme er et uavhengig nettverk med folk fra mange miljøer og mennesker som jobber mot rasisme. Foto: Paula Løvås