Sør-Trøndelag tingrett mener slike falske anklager får store konsekvenser for andre som utsettes for overgrep og som møtes med mistanke om falsk forklaring.

Dommerne mener derfor «det skal reageres meget strengt», og dømmer 24-åringen til fengsel i ti måneder. 90 dager gjøres betinget, noe som betyr at kvinnen må sone over et halvt år i fengsel, om dommen blir stående.

Intim stemning i bobil

Det var onsdag 13. juli 2011 at fem unge danske menn var på besøk hos kjente i Trondheim. De dro på byen med både gamle og nye venner, og det ble etter hvert besluttet at det skulle arrangeres nachspiel i en bobil danskene hadde stående på Møllenberg. Tiltalte var en av dem som ble med, sammen med tre andre jenter.

Festen i bobilen tok av. Det var dansing, bar hud og «stemningen var intim», ifølge dommen. Den tiltalte 24-åringen havnet på hemsen med en av danskene, og det var seksuell kontakt mellom dem, ifølge rettsdokumentene. Etter dette forlot 24-åringen bilen, dro hjem og kontaktet politiet.

Hun fortalte at hun var blitt tatt strupetak på, slått og voldtatt. Denne forklaringen gjentok hun på voldtektsmottaket noen timer senere, men kom da samtidig med enda flere detaljer om det som skulle ha skjedd, ifølge dommen. Hun var på forhånd gjort kjent med vitneansvaret.

–Meget skjerpende

Etter å ha hørt vitnene i retten, slår Sør-Trøndelag tingrett med sikkerhet fast at voldtekten umulig kan ha funnet sted, eller blitt oppfattet slik av tiltalte. Retten kaller kvinnens forklaringer denne morgenen en bevisst og villet falsk anklage.

En måneds tid etter at 24-åringen hadde anmeldt dansken, endret hun imidlertid forklaring. Kvinnen følte ikke lenger at hun hadde blitt voldtatt. Hun opplyste også at hun hadde vært sterkt beruset og hadde hatt en opplevelse av å ha blitt utsatt for et overgrep i bobilen.

Kroppslige undersøkelser

Sør-Trøndelag tingrett viser også til at det er en stor belastning å bli utsatt for slik falsk anklage. Fire av de unge danskene ble holdt tolv timer i varetekt og ble utsatt for kroppslige undersøkelser som følge av anklagen. Dommerne kaller dette meget alvorlig.

Kvinnen dømmes også til å betale saksomkostninger på 2000 kroner.