– Jeg synes fryktelig lite om at styret i STPO nekter kommunerevisjonen innsyn i regnskapene for å finne ut hvor kommunale kroner har tatt veien. Jeg vil anbefale overfor formannskapet at vi politianmelder STPO. På den måten kan vi tvinge dem til å gi oss innsyn i papirene.

Det sier en rasende Rita Ottervik etter at rapporten om etterlevelse av det etiske regelverket i Trondheim kommune ble lagt ut på kommunens hjemmesider fredag ettermiddag.

Svært alvorlig

Trondheimsordføreren akter ikke å finne seg i at Sør-Trøndelag pleie- og omsorgsforum nekter innsyn i hvordan kommunale penger er brukt. Hun sier det er svært alvorlig at kommunalt ansatte enhetsledere i Trondheim, som er medlemmer av STPO, nekter offentligheten mulighet til å kontrollere hvordan kommunale midler er brukt.

– I denne saken kan det være snakk om skatteunndragelser. Ansatte i Trondheim kommune som er medlemmer i STPO bør umiddelbart trekke seg fra denne organisasjonen så lenge styret ikke gir oss innsyn i hva de har brukt penger de har fått av oss til. De er ansatt i en kommunal organisasjon som har åpenhet som prinsipp. Jeg er rystet over en slik holdning, sier Ottervik.

Reiste verden rundt

Ordføreren vil bruke helga på å lese gjennom den omfattende rapporten om hvordan de etiske regelverket i Trondheim etterleves. Rapporten ble bestilt at kontrollkomiteen i Trondheim etter at Adresseavisen avslørte at flere enhetsledere i Trondheim hadde deltatt på en rekke kombinerte ferie og studieturer over hele verden gjennom organisasjonen Sør-Trøndelag pleie- og omsorgsforum.

Lederforumet har finansiert sin virksomhet på to måter: Kommunene betaler for å sende ansatte til forumets lederkonferanse to ganger årlig, og ved at leverandører i helsebransjen har betalt for å stille ut sine produkter på STPOs konferanser.

Disse pengene brukte så STPO til å finansiere kombinerte ferier og faglige turer til Italia, England, Sverige, Danmark, Kina, Cuba, USA og til slutt til Australia i mars i år.

Her finner du flere saker om helsetoppsponsingen:

LES KOMMENTAREN: Her trengs mer enn plaster