Kommunerevisjonen har i flere uker gransket Trondheim kommune og de ansattes forhold til etiske retningslinjer, og i går forelå den omfattende rapporten.

Revisjonen fikk oppdraget av kontrollkomiteen etter Adresseavisens avsløring om at kommunale helseledere i flere år har deltatt på reiser verden rundt, betalt av sørtrønderske kommuner og leverandører. Revisjonen er sterkt kritisk til at deltakerne på denne måten har skadet kommunens omdømme og konkluderer med at reisene er i strid med kommunens etiske regelverk.

Mistet regnskap

Styret i STPO (Sør-Trøndelag pleie- og omsorgsforum), som har arrangert reisene, består av kommunale enhetsledere. Til tross for det, besluttet et enstemmig styre i mai at revisjonen ikke skulle få innsikt i regnskapene – og forumet hyret inn en advokat. Ifølge STPO var også all dokumentasjon fra før 2005 lagret på en diskett som ikke eksisterer lenger. Revisjonen skriver at «kontakten med STPO har vært krevende og tatt mye tid». Manglende regnskap har ført til at revisjonen ikke kan gi noe sikkert svar på hvordan de kommunale utbetalingene er brukt.

Selv anslår forumet at 80-90 prosent av deres inntekter kommer fra kommunene via deltakeravgift til konferanser, og 10-20 prosent fra utstillere som har betalt for å vise fram produkter. Revisjonen er kritisk til at overskuddet på vår- og høstkonferansene, som blant annet kommer fra kommunene, er brukt til å finansiere utenlandsreiser for noen av deltakerne.

Skatteetaten koblet inn

Trondheim kommune har både betalt egenandel – og gitt permisjon med lønn – for samtlige reiser, bortsett fra den siste som gikk til Australia tidligere i år. Revisjonen fastslår at reisene har hatt en betydelig andel ferietid, og at denne har økt med årene. Det vanlige har vært at kun en tredjedel av reisen har hatt faglig innhold. Revisjonen er kritisk til turenes lengde, sett i forhold til det faglige omfanget.

Ifølge deltakerne har det vært vanlig å ta ut en uke ferie/avspasering, men på grunn av mangelfull ferieregistrering blant mange av lederne har ikke revisjonen kunnet ettergå dette. Revisjonen mener dette er uheldig, og at rådmannen må sørge for et bedre kontrollapparat.

I sin rapport skriver revisjonen at styreleder i STPO, Kenth Sven-Erik Hallbäck, har uttalt at egenandelen kommunen har betalt (med unntak av Australia-turen) dekker feriedelen av turen. «Det vil si at kommunen har betalt for feriereisen for deltakerne. Revisjonen anser dette som svært uheldig», skriver kommunerevisoren. I går mottok revisjonen en e-post fra styrelederen, der han trekker det tidligere verifiserte referatet og skriver at «dette er feil!». Nå hevder han at kommunens egenandel dekket de faglige utgiftene. Uavhengig av dette, fastslår revisjonen at feriedelen av turene enten er blitt finansiert av STPO eller egenandelen.

Ifølge revisjonen sier mange av deltakerne på turene at de nå, etter å ha tenkt gjennom turene i lys av kommunens etiske regelverk, ser at dette har vært en uheldig praksis. Revisjonen har tatt kontakt med Skatteetaten, som nå vurderer fordelsbeskatning av utenlandsreisene. Styret i STPO har ikke diskutert fordelsbeskatning for deltakerne før etter at de kom tilbake fra Australia-reisen i mars, ifølge revisjonsrapporten. Overfor revisjonen opplyser STPO at de ønsker å framstå som en seriøs organisasjon, og at dersom det kommer fram at deltakerne skal skatte av turene, vil de ta kontakt med dem slik at de får innrapportert dette.

Kjente til STPO-penger

Et av de sentrale spørsmålene revisjonen har hatt i oppdrag å besvare, er hva rådmannen har visst om forumet og utenlandsreisene – og hvordan han har håndtert dette.

Ifølge revisjonen har nåværende kommunaldirektør for helse og omsorg, Helge Garåsen, og tidligere kommunaldirektør Tor Åm, hatt ulik kjennskap til STPO og reisevirksomheten. Tor Åm uttaler overfor revisjonen at han hadde kjennskap til at STPO finansierte deler av reisene, og at «det at overskuddet delvis kom fra utstillere aldri ble diskutert». Han uttaler overfor revisjonen at hvis det nå avdekkes at kursavgiftene har vært satt kunstig høye for å bidra til overskudd, så føler han seg ført bak lyset. Han presiserer at han ikke har godkjent at feriedelen ble sponset av STPO eller den kommunale egenandelen.

Nåværende kommunaldirektør Helge Garåsen, som har jobbet tett med Åm i flere år, sier det er overraskende hvor lite han selv har visst om STPO etter å ha arbeidet i kommunen siden 1997. Han sier han ikke var kjent med hvordan turen til Australia var finansiert, men at han burde ha visst det – eller undersøkt dette nærmere. «Revisjonen er kritisk til at ingen hos rådmannen har hatt kjennskap til hvordan utenlandsreisene er finansiert. Vi mener rådmannen burde skaffet seg innsikt i dette», konkluderer revisjonen.

Her finner du flere saker om helsetoppsponsingen:

LES KOMMENTAREN: Her trengs mer enn plaster