Unnskyldningen kommer etter at kommunerevisjonen fredag leverte sin rapport om etterlevelse av de etiske retningslinjene i Trondheim kommune.

Erklæringen fra rådmannen er uvanlig kost, og Ytterdahl sier han forstår at omdømmet til kommunen er svekket.

Brevet fra rådmannen

Dette er rådmannens egen formulering:

«Rapporten viser at for mange medarbeidere har liten kjennskap til våre etiske retningslinjer og at for mange mener at kontrollrutiner er utilfredsstillende. Det framkommer konkrete avvik som vil bli fulgt opp. Sammen med tidligere saker denne våren hvor det stilles spørsmål ved vår etiske standard, oppstår det usikkerhet og tap av omdømme. Derfor vil jeg som rådmann si unnskyld, Trondheim, og forsikre om at vi målrettet vil arbeide for å rette dette opp.»

Skal rydde opp

Stein A. Ytterdahl mener det nå er nødvendig å signalisere til kommunens innbyggere at man tar forholdene som er avdekket på største alvor, og at det skal ryddes opp.

– Når vi får «mangellapper» som dette kan det skapes usikkerhet i befolkningen, og det kan gå utover vårt omdømme som organisasjon. Vi som jobber i Trondheim kommune kjenner på et ansvar for å forvalte og utvikle kommunens ressurser for alle som bor her. Det gjør vi på bakgrunn av mål og planer som de folkevalgte politikerne trekker opp.

– Slike forhold som har fremkommet i kommunerevisjonens rapport går ut over omdømmet vårt. Derfor ber jeg om unnskyldning, og lover at vi skal arbeide målrettet for å rydde opp, sier Ytterdahl til Adresseavisen.

Han mener det nå er vanskelig å si hvor skadet kommunens omdømme har blitt i kjølvannet av denne saken og kommunerevisjonens rapport. Men han er opptatt av at forholdene rundt de kombinerte ferie- og fagreisene til Trondheim pleie- og omsorgsforum, finansieringen av disse reisene og kommunalt ansattes elendige kjennskap til eget etisk regelverk, ikke skal bagatelliseres.

Ytterdahl understreker samtidig at unnskyldningen kommer fra han som kommunens øverste administrative leder.

– Dette skal ikke oppfattes som en unnskyldning på vegne av kommunens ansatte. De aller fleste av våre folk gjør en utmerket jobb og holder seg godt innenfor etiske regler. Men som rådmann føler jeg at jeg nå må beklage, og forsikre at denne saken har avdekket forhold som vi skal rette opp i, sier Ytterdahl.

Skal bli styrket

På kommunens interne nettsider har rådmannen lagt ut et åpent brev til kommunens ansatte. Der legger han vekt på at han er sikker på at kommunen skal komme styrket ut av denne saken.

«Mye er bra og våre verdier om å være åpen, kompetent og modig skal gi oss den nødvendige arbeidslyst og holdning til å støtte hverandre. I hverdagsarbeidet skal det være godt medarbeiderskap å gi hverandre den oppmerksomhet og rådgivning som sikrer at ikke noen av oss trår feil. Den tryggheten trenger vi å gi hverandre for å være den skapende og løsningsorienterte organisasjonen som vi må være. Som rådmann er jeg trygg på at dette skal vi komme gjennom som en enda bedre organisasjon», heter det i brevet fra rådmannen.