Fretex Midt-Norge mener at tyvene prøver å lure andre til å tro at klesboksene er fulle ved å sette en pose ved siden av. Dermed kommer kanskje de som skal levere klær, også til å sette posene ved siden av boksen slik at de blir lett tilgjengelige.

Geir Arne Bals, produksjonssjef ved Fretex Midt-Norge, forteller at de har fått inn hyppigere meldinger om tyveri fra innsamlingsboksene i det siste.

- De har en taktikk hvor de legger poser utenfor boksen, slik at det ser ut som om det er fullt i boksene. Da legger gjerne flere folk posene utenfor innsamlingsstasjonene. Det er ganske utspekulert, sa Bals fredag ettermiddag. Da hadde et vitne sett to kvinner av utenlandsk opprinnelse sette igjen en pose ved Fretex-boksen på Leüthenhaven i Trondheim.

Publikum varsler

Fretex andre steder i landet har også lagt merke til det samme: At noen legger igjen poser i åpningen på boksen eller ved siden av, i håp om at folk som skal levere poser med klær gjør oppgaven enklere for de som har frekke hensikter.

- Det kan godt hende at de setter en pose ved siden av et innsamlingspunkt rett etter at vi har tømt boksen. Vi henter ganske ofte nå i høysesongen, forklarer Bals.

Publikum er vanligvis flinke til å melde fra til Fretex dersom de merker at noe er mistenkelig. Flere har meldt ifra om biler med utenlandske registreringsnummer som har sirklet rundt innsamlingspunktene.

Lite som forsvinner

- Vi setter stor pris på at folk tar kontakt med oss, og melder fra om avvik. Det er som regel disse som oppdager at noe er galt, sier han.

Hvert år får Fretex Midt-Norge inn rundt 2500 tonn med klær, og ifølge Bals er det en svært liten andel som blir stjålet.