Han ble tirsdag dømt i Oslo tingrett etter straffelovens paragraf 91a til ett år og to måneders fengsel. Midad må også tåle inndragning på til sammen 108 500 kroner.

Dette er første gang denne straffeparagrafen er brukt siden 1973. Dommen var enstemmig.

– Retten finner det bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte har "søkt å samle opplysninger" om ulike forhold og at han har gitt disse til en etterretningsoffiser ved den sudanske ambassade, på oppdrag og mot betaling, slik at dette har vært "til fordel for fremmed stat", heter det i dommen.

I et tidsrom fra januar 2010 og frem til 9. oktober 2012, på forskjellige steder i Norge, blant annet i Oslo, har Awid Ali Midad under dekke av å være flyktning fra Sudan samlet inn opplysninger om sudanske flyktningers personlige forhold.

Vil anke dommen

Han skal blant annet ha kartlagt hvem som deltok i demonstrasjoner i Norge mot sudanske myndigheter, hvem som var til stede på politiske møter og hvem som deltok i ulike foreninger for sudanske flyktninger.

Retten mener det er bevist, gjennom flere vitneavhør og telefonavlytninger at Awad Ali Midad har jobbet, og fremdeles jobber for det sudanske forsvaret, som etteretningsoffiser.

38-åringen har gjennom rettsaken hevdet at han er uskyldig og forsvarer John Christian Elden la ned påstand om full frifinnelse. Nå ønsker den spiondømte å anke dommen.

- Etter tingrettens dom kan han påregne å bli løslatt om 26 dager, og han får da en mye bedre mulighet til å forberede anken sin og finne nye vitner i Trondheim, skriver Elden i en tekstmelding.

Det vil bli trekt 254 dager fra fengselsstraffen til Midad for utholdt varetekt.

Sittet i varetekt

Adresseavisen har tidligere skrevet at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) avlyttet Midans telefon før pågripelsen. I løpet av halvannet år mener de det har gått 192 samtaler mellom Midans telefon og en angivelige etterretningsoffiser ved ambassaden.

Flere av disse samtalene ble avlyttet, og PST har ment at Midan snakker med diplomaten om etterretningsarbeid.

PST har også dokumentert at Midan gjennom et tjuetall overføringer har fått totalt 103500 kroner fra Sudans ambassade i Oslo og ansatte ved ambassaden. De mener dette er betaling for den angivelige spionasjevirksomheten.

Awad Ali Midan (38) kom til Norge som asylsøker fra Sudan for åtte år siden. Han fikk senere oppholdstillatelse. Den 9. oktober ble han pågrepet i Trondheim og siktet for flyktningspionasje (straffelovens paragraf 91a) mot landsmenn. Han har siden sittet varetektsfengslet. Midan jobbet som vikar i Trondheim kommune innen helse- og omsorgssektoren. Arbeidsforholdet opphørte etter at han ble siktet.