I dag skriver Dagsavisen at tiggerinvasjonen i Oslo har uteblitt. Det samme gjelder Trondheim.

Like mange som i fjor

I vår sa politiet i Trondheim at de til sommeren ventet en større pågang av tiggere enn noensinne. Det var fryktet horder av tiggere. Nå kan det se ut til at de slo alarm uten grunn, ifølge Frelsesarmeen.

- Det har ikke kommet flere i år, og vi har faktisk hatt en nedgang i antall besøk på dagsenteret Hveita i mai og juni, sier regionleder Lisbeth Klevland i Frelsesarmeen.

Tre ganger i uker tilbyr Frelsesarmeen gratis mat, dusj og klesvask til fattige EØS-borgere på Hveita, og de har i gjennomsnitt 20 besøkende hver dag. Det er primært romfolk som benytter seg av tilbudet, og Klevland sier det nå er rundt 30 romfolk i Trondheim. Hun mener det ikke er plass til flere.

- Det er ikke rom for mer enn 30 stykker i Trondheim. Blir det flere får de jo mindre penger, sier Klevland.

- Flere enn før

En av grunnene til at politiet fryktet en økning av tiggere i Trondheim, var at tiggermiljøet i Oslo er mettet. Tiggerne har begynt å søke ut i distriktene og til mindre tettsteder og byer. For selv om det ikke er registrert en økning i sommer, er det ingen tvil om at antallet tiggere i Trondheim har økt de siste årene.

I mars hevdet stasjonssjef Arve Nordtvedt ved sentrum politistasjon at antallet tiggere i Trondheim hadde doblet seg fra i fjor. Men Kattem sier politiet har ikke grunnlag for å sammenligne sommeren i år med sommeren i fjor.

- Vi ser jo at vi har flere nå enn før, men vi har ikke tallfestet en økning i sommer, sier seksjonsleder for etterforskning Bjørn Are Kattem ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Politiet varslet også i vår at de trodde det økte antallet tiggere kunne føre med seg en økning av kriminelle handlinger. Kattem sier politiet ikke har sett en sammenheng mellom tiggere og kriminell aktivitet.

- Vi har ikke noe grunnlag for å si at det begås flere kriminelle handlinger av utenlandske borgere, sier Kattem til adressa.no.

Susan fra Romania har kommet til Norge for sommeren. Hun er én av rundt 30 romfolk som nå oppholder seg i Trondheim. Foto: Terje Svaan/Adresseavisen
Høyre vil ha campingforbud inn i politivedtektene, etter politiet meldte at de ikke har lovhjemmel til å fjerne folk som overnatter i parkene. Foto: OLE MARTIN WOLD