Det sier kjønnsforsker Jørgen Lorentzen ved Universitetet i Oslo.

På plenen like ved Strinda videregåendes nybygg har noen skrevet sjikanøse ord mot ordfører Rita Ottervik med store bokstaver.

– Å utsette profilerte og flinke kvinner på den måten er barnslig og svært lite vanlig. Det er mannlig pubertet, sier Lorentzen,som har fulgt med på utviklingen hvor hat og sjikanering mot kvinner har blitt en del av samfunnsdebatten.

Skrevet i helga

Bokstavene på plenen er stor nok til at den kan leses fra Egon-restauranten i Tyholttårnet.

– Vi har ikke fått noen henvendelser fra gjestene våre om det som står skrevet. Man ser det ikke så tydelig, men skriften kan leses hvis man ser etter. Det har ikke stått noe skrevet her tidligere i uken, sier daglig leder i Egon Tårnet, Betzy Skjørberg, søndag.

20-30-åringer kaster mest skitt

Politiet hadde ikke kjennskap til sjikanen da adressa.no ringte søndag ettermiddag og har ikke startet etterforskning av saken.

På bakgrunn av sin forskning vet Lorentzen at det som oftest er yngre menn som kommer med denne type ytringer.

– Det er tåpelige menn. Rett og slett. Ofte gjør de det i affekt og angrer etterpå. De tilhører som regel aldersgruppen 20-30 år, noen ganger også opp mot 35 år. Det er eldre som kaster skitt også, spesielt på nettet, men det er mer sjelden, sier Lorentzen.

- Hva er det som kjennetegner sjikanen?

– Ofte er den voldelig og seksualisert, og den kan inneholde trusler om vold og voldtekt. Den er ofte mer alvorlig enn sjikanen mot menn, den virker mer støtende for kvinnene som blir utsatt for det, fordi det går på deres identitet som kvinner, sier kjønnsforskeren.

- Må straffeforfølges

Utviklingen er ikke unik for Norge. I forrige uke måtte sjefen for Twitter love å gjøre mer for å bekjempe trusler og sjikane, etter at flere kvinnelige journalister i Storbritannia mottok bombetrusler via mikrobloggtjenesten.

Tidligere i vår satte den svenske TV-kanalen SVT fokus på problemet gjennom en dokumentar. Der sto flere kvinner som var aktive i samfunnsdebatten frem og fortalte om hvordan de ble sjikanert.

– I Sverige avdekket man at flere tusen menn driver med denne type sjikane. Det kan også være tilfelle her i Norge. Dette er et stort problem som ikke må bagatelliseres. Alle instanser må ta det alvorlig, nettsider må stoppe sjikanen, og de som driver med dette må straffeforfølges, mener Lorentzen.

Rita Ottervik ønsker ikke å kommentere sjikanen.

Et hakekors var også «skrevet» inn i gresset. Foto: Mariann Dybdahl