Familiefaren mener skoleveien til ungene er så farlig at han nå vil gi kommunen deler av jordet sitt, slik at en gangvei kan komme på plass så raskt som mulig.

Da Wiborg gikk opp til veien for å hente posten mandag morgen, så han at postkassestativet var omgjort til pinneved. En personbil sto fast oppå et par betongblokker, og på jordet hans var det bilspor som gikk om lag 150 meter tilbake til der bilen kjørte av veien.

- Det er helt vilt her av og til. Når våren kommer, skal folk ut og teste motorsyklene og bilene sine. Først tar de en rolig runde på denne strekningen og sjekker om det er politikontroll. Så hører vi bare et hvin når de kommer tilbake, sier Tommy Wiborg.

Han bor på Mjøset gård på Bosberg like ved fylkesvei 707 sammen med kone og fire barn i alderen sju til 17 år.

Livsfarlig strekning

- Bilen må ha kommet i stor fart og sannsynligvis fått sleng i svingen. Det har vært voldsomme krefter involvert.

Ifølge Wiborg rykket ikke politiet ut til stedet, men han har kontaktet dem, sikret fotobevis samt gitt dem opplysninger om utforkjøringa. Kona Anna Karina Wiborg våknet av lyden klokken 06.15.

- Det er en livsfarlig strekning, med 70-sone, ingen gatebelysning og ingen gangvei. Det minste vi kunne fått er en ekstra busslomme på den andre siden av veien, sier hun.

- Jeg er bare glad for at dette ikke skjedde da barna sto og ventet på å ta bussen til skolen, sier Tommy Wiborg, som er fornøyd med at politiet jevnlig har hatt kontroller på strekningen.

- Jeg tipper at noen bilister og MC-førere har havnet bak lås og slå på grunn av noen av kontrollene.

Flere mangler på strekningen

Det er fem år siden de flyttet til Byneset. De siste årene har de, sammen med flere andre beboere i området, kjempet en innbitt kamp for å få på plass gang- og sykkelvei.

- Nå er det elleve barn som tar bussen til skolen herfra hver morgen. På den ene siden av veien er det ikke bussholdeplass engang. Fartsgrensen er 70 her, og 60 ellers på Byneset. Fartsgrensen bør ned, og vi må få på plass gangsti, sier Tommy Wiborg.

I september i fjor skrev Adresseavisen om foreldrene i området som slo alarm om strekningen. De fryktet for barnas sikkerhet, og pekte på at veien mangler gangfelt, gatelys, fotgjengerovergang og bussholdeplass.

Rettstrekningen er den første før og etter ferjeleiet på Flakk. Dette medfører ifølge beboerne at farten ofte blir ekstremt stor. I tillegg til problematikken rundt skolebarn, blir også Byneset flittig brukt av syklister.

- Kan bruke jordet mitt

- Jeg skjønner at folk velger å kjøre barna sine til skolen. Sikkerheten vår blir ikke tatt på alvor. Et liv på Byneset er like mye verdt som et liv i byen, sier Tommy Wiborg, som i junii selv fikk kjenne trafikkproblemet ubehagelig nært på kroppen.

I juni ble Thilde Marie Sellie (14), parets datter, påkjørt etter at hun gikk av skolebussen. Tre busser hadde stoppet etter hverandre, og en personbil sneiet borti jenta slik at gymposen hennes revnet.

- Hadde hun tatt ett skritt til ville det endt mye verre. Jeg har sagt til kommunen at de kan ta av jordet mitt gratis for å lage gangsti, sier Tommy Wiborg.

I dag sendte han barna av gårde til skolen, mens han selv gikk ut i ferie.

- Den går med til å snekre på huset, samtidig som jeg må få opp et slags postkassestativ. Det er sju husstander her som må få levert posten hver morgen.

Bilen ble hentet av bergingsbil i 09-tiden. Foto: JOAKIM SLETTEBAK WANGEN
Ifølge Tommy Wiborg som bor på gården, oppstår det til stadighet trafikkfarlige situasjoner på Bosberg på fylkesvei 707. I vår ble dattera hans påkjørt etter at hun gikk av bussen. Foto: JOAKIM SLETTEBAK WANGEN
Personbilen kjørte av veien om lag 150 meter før Mjøset gård, kjørte over jordet før den braste gjennom postkassestativet og ble stående oppå noen betongblokker. Foto: JOAKIM SLETTEBAK WANGEN