Adresseavisen har snakket med alle de 20 lederne ved sykehjemmene om situasjonen innen eldreomsorgen i Trondheim. I en rekke artikler den siste tiden har det blitt avdekket flere kritikkverdige hendelser ved noen av sykehjemmene.

Ingen av de 20 enhetslederne ved helse- og velferdssenterene i Trondheim kan garantere at slike enkeltepisoder ikke vil skje igjen. Samtidig hevder de likevel at eldreomsorgen i byen er forsvarlig.

Kun 1 av 4 utdannet

Totalt er det 1500 sykehjemssenger i Trondheim, fordelt på 29 helse- og velferdssenter og helsehus. Av totalt 2091 ansatte er kun 538 høyskoleutdannet. 1139 er fag- eller hjelpepleiere og 414 er assistenter, viser tall fra Trondheim kommune.

Morten Sagmo, enhetsleder Munkvoll helse- og velferdssenter, er bare en av mange helseledere som mener det er en utfordring å ha kvalifiserte folk på vakt hele tiden.

– Ved fravær vil vi ha kvalifiserte personer, men ofte må vi bruke ufaglærte. Det er spesielt ved fravær, helligdager og om sommeren det ikke er nok faglærte å ta av. Vi må inngå kompromisser. De ansatte strekker seg langt for å få det til å gå rundt, sier han.

Balanserer penger og pleie

Han har til og med måttet gå inn og ta vakter selv på grunn av mangel på folk.

– Jeg har tatt noen få vakter i løpet av de siste tre til fire årene når det stopper helt opp.

Sagmo mener det er positivt at eldreomsorgen er satt på agendaen.

– Det er en stor oppgave å jobbe med eldre. Det er en viss sum med penger man har tilgjengelig. Man må balansere god pleie med de pengene vi har og personell.

Flere av helselederne er opptatt av å få frem det positive i eldreomsorgen i Trondheim, samtidig som de er rystet over den siste tidens enkeltepisoder.

Mange peker på samhandlingsreformen har ført til et økt press på de ansatte, som igjen kan gå utover pleien av de eldre. Reformen har ført til at sykehjemmene får ansvaret for flere sykere pasienter, og får mer kompliserte oppgaver som intravenøs behandling, smertelindring og medikamentell behandling. Dette er oppgaver som bare kan utføres av fagutdannet personell – samtidig som det er blitt vanskeligere å rekruttere sykepleiere til sykehjemmene.