Smittevernoverlege Eli Sagvik opplyser til adressa.no at to nye barn har fått konstatert E. coli-smitte i Trondheim. Det dreier seg om et søskenpar på tre og fem år. Begge disse går i friluftsavdelingen ved Kattem barnehage, der også det første tilfellet ble konstatert.

Foreldre og foresatte med barn på Kattem barnehage er kalt inn til et nytt møte med smittevernlegen i ettermiddag. Det er varslet at det må tas prøver av samtlige barn ved avdelingen.

Avdelingen stenges inntil videre.

Sammenligner bakterier

I en pressemelding fra Trondheim kommune meldes det om et utbrudd av bakterien i barnehagen, men de to siste barna som er rammet skal være i god form. St. Olavs Hospital opplyser til adressa.no at de ikke har fått inn flere E. coli-tilfeller til behandling. Den tre år gamle jenta som ble innlagt tidligere i uka er fortsatt alvorlig syk.

- Bakteriefunnene vil bli sammenlignet for å se om bakteriene kan komme fra samme smittekilde, heter det i pressemeldingen fra Trondheim kommune.

Det var tidligere denne uka at ei tre år gammel jente fra Trondheim lagt inn ved St. Olavs Hospital med E. coli-smitte.

Det var i utgangspunktet ikke mistanke om at flere barn var smittet, men det ble tatt prøver av ytterligere to barn. Disse er nå bekreftet smittet.

- Nå er det totalt tre barn som er smittet, sier smittevernoverlege Eli Sagvik til adressa.no.

Vil ha prøver

Det vil bli varslet om at det ønskes avføringsprøver fra samtlige barn ved avdelingen i løpet av fredagen.

- Det tas nå prøver av alle barna i denne avdelingen, og avdelingen blir midlertidig stengt, sier smittevernoverlege Eli Sagvik i Trondheim kommune.

Alle barna må avlegge negativ prøve for E. coli-bakterien før de får komme tilbake til barnehagen.

Kartlegger barnehagen

Man håper nå i det lengste å unngå nye smittetilfeller.

- Nedvasking av avdelingen disse barna gikk på startet i dag. I tillegg er Mattilsynet i gang med sin inspeksjon, opplyste smittevernoverlege Eli Sagvik til adressa.no på onsdag.

Mattilsynet kartlegger barnas matinntak og aktiviteter og undersøker miljøet rundt de syke.

- Det kan i de fleste tilfeller være vanskelig å finne smittekilden. Det viktigste nå er å finne ut om det er flere som er smittet og å forhindre at det oppstår nye smittetilfeller, sier Sagvik.

Alle tre barna går ved Kattem barnehage i Trondheim. Foto: JENS PETTER SØRAA
Smittevernoverlege Eli Sagvik. Foto: Glen Musk