- Det er en drømmefisk, sier Carl Oscar Raphaug.

Sist søndag morgen senket han makrellagnet ned på cirka 300 meter under båten sin, utenfor Munkholmen.

På forhånd hadde Raphaug forhåndsvarslet kompiser om at han skulle ut for å fiske skolest denne dagen.

Kompisen, Bjørn Florø-Larsen, satt i sin båt et lite stykke unna.

- Det gikk en halvtime. Plutselig hørte jeg et hyl. Det er sjelden Carl Oscar hyler så mye, forteller Florø-Larsen.

Han ga full gass bort til kompisens båt.

- Carl Oscar satt i bauen på båten og holdt rundt knærne sine. Det kom mange rare lyder, men innimellom disse lydene hørte jeg på trøndersk «skolæst!».

- Norgesrekord

Det er ikke første gangen dypvannsfisken skolest blir tatt i Trondheimsfjorden. Men denne er den største ifølge kompisene. Den skal være den største registrerte skolesten tatt på stang både i Trondheimsfjorden, Norge, og ja til og med hele verden.

- Vi sjekket at norgesrekorden for sportsfiske på stang var på 1,7 kilo. Denne veide 1,9 kg, og var 97 centimeter lang, forteller Bjørn Florø-Larsen.

Det er bladet Villmarksliv som står for den offisielle listen over Norges-rekorder på fisk. Fagredaktør Dag Kjelsaas sier de ennå ikke har rukket å se på skolesten fra Trondheimsfjorden.

- Det er ingen grunn til å betvile at dette er norgesrekord, men det er ikke offisielt ennå. Vi må være nøye og sjekke alle kravene, med blant andre biologer, sier Kjelsaas.

Han sier skolest er en nokså vanlig fisk, men at det likevel ikke er så mange som har fått den.

- Det er en art det ikke er så vanlig å fiske etter.

Begge kompisene er ihuga fiskere, og medlemmer i Nidaros kystmeitelag. Medlemmene driver med såkalt arts- og specimenfiske. Det vil si at de leser seg opp på en spesiell fiskeart, pakker sekken og drar ut for å få et størst mulig eksemplar av den spesifikke arten.

Sjekke Nidaros kystmeitelag sine nettsider her.

Feiret

Man kan neppe gjøre det særlig bedre innen denne fiskesjangeren enn Raphaugs fangst.

- Vi har et medlem i klubben som har fisket målrettet etter skolest i over hundre timer Trondheimsfjorden, uten å fått den. Jeg tror han ble litt sjalu, mener Raphaug.

Og legger til.

- Det er én prosent kunnskap og 99 prosent flaks som ligger bak. Man kan ha uendelig kunnskap, men havet er for stort. Må være til på rett sted til rett tid.

Fisken ble feiret med et bad.

- Det er tradisjon at man skal bade når man får en bra fisk. Det var iskadt, men god stemning og veldig mye følelser. Etter endt fiskekarriere er det noen fisker man vil huske godt. Denne skolesten er en slik fisk, forklarer Carl Oscar Raphaug.

Carl Oscar Raphaug kysser fangsten som kan være verdens største skolest. Foto: Bjørn Florø-Larsen
- Dette er en horngjel (Belone belone). En liten «sverdfisk» som kommer inn til norskekysten om sommeren. Det er en sprek fisk som har fått kallenavnet «Havets danserinne», forteller Bjørn Florø-Larsen om fisken han fikk sist helg. Foto: Bjørn Florø-Larsen
Bjørn Florø-Larsen fikk denne blåkjeften (Helicolenus dactylopterus) i fjorden siste helg. Han sier blåkjeften er en fisk i uerfamilien, som finnes på cirka 150 meters dyp i Trondheimsfjorden. I motsetning til ueren mangler blåkjeft svømmeblære, og tåler gjenutsetning uten å bli «sprengt». Den skiller seg fra uer med sine flotte marmoreringer, store markerte finner og «blekkblå» farge i munnhulen, derav navnet blåkjeft, forklarer Florø-Larsen. Foto: Irvin Kilde