Ingen av barna er syke, men barnehagen er nå besluttet stengt inntil videre. I alt har fem barn ved barnehagen fått påvist smitten, skriver Trondheim kommune i en pressemelding.

Det er avdelingene Lyngmyra og Skjetlein, i tillegg til Kattem barnehage, som nå blir stengt. Alle tilhører enheten Kattem barnehager.

Stengingen vil i alt berøre 165 barn.

Håper å åpne i neste uke

- Det skal nå tas prøver av alle barna og de ansatte i barnehagen, og barnehagen blir midlertidig stengt.  Barna, uavhengig av symptomer, skal avlegge negativ prøve for E. coli-bakterien før de kan komme tilbake i barnehagen, sier smittevernoverlege i Trondheim kommune, Eli Sagvik.

Den ene smittetilfellet er påvist hos et barn ved avdelingen som ble stengt i forrige uke. Det andre tilfellet er påvist ved avdelingen Lyngmyra.

Det er håp om at barnehagen vil kunne åpne igjen i starten av neste uke for de barna som leverer negativ prøve.

Forsøker å hindre spredning

De foresatte til barna som er smittet har fått beskjed. Det er også sendt ut informasjon til alle foreldre og foresatte med barn i barnehagen.

Sagvik understreker at stengingen av barnehagen blir gjort i tråd med retningslinjer fra Folkehelseinstituttet.

- Dette er selvsagt en kjedelig situasjon for barna, deres foresatte og de ansatte, men vi ønsker ikke å ta noen sjanser. Det vesentligste nå er å få stanset videre spredning av bakterien, sier Sagvik.

Det første E. coli-tilfellet i Kattem barnehage ble kjent tirsdag forrige uke. En tre år gammel jente ligger fortsatt inne ved St. Olavs Hospital, men er i bedring, opplyser kommunikasjonsrådgiver Christina Yvonne Olsen ved St. Olavs Hospital.

Kommunen samarbeider med Mattilsynet, St. Olavs Hospital og Folkehelseinstituttet i etterforskningen av utbruddet. Blant annet pågår det et arbeid med å kartlegge hva barna har spist, og miljøet rundt de som er smittet. Det er foreløpig ikke klart om barna er smittet av samme kilde.