Alle som ble syke etter å ha spist grillmaten, hadde besøkt en av to restauranter, som har samme eier. De fleste  hadde spist grillet kyllingfilet, spareribs, entrecote og kyllingklubber. Mange spiste en rett som inneholder flere typer kjøtt og som heter «Grillfest» på menyen.

Ti til sykehus på én uke

Mattilsynet fikk første melding om sykdom 11. oktober. Tre personer var da innlagt ved St. Olavs Hospital. Alle tre ble intervjuet av Mattilsynet samme dag. I påfølgende uke økte antallet syke, og ved slutten av uken var ti personer under behandling ved sykehuset, mens totalt 20 personer hadde fått påvist Campylobacter jejuni.

Spist ved samme restaurant

Campylobacter er navnet på en gruppe bakterier som finnes hos dyr og mennesker. Bakterien regnes i dag som en av de vanligste årsakene til diaré forårsaket av bakterier i Norge og Europa.

Fem personer hadde symptomer, uten at det er tatt prøver av dem, men av intervjuene som Mattilsynet har gjort, framgår det at alle har spist på samme restaurant i tidsrommet 1.- 5. oktober, bortsett fra den første som ble meldt. Denne personen hadde spist på et annet sted 30. september, men denne restauranten hadde samme eier.

- Veldig alvorlig

- Vi har vært på inspeksjon ved restaurantene 14. og 15. oktober. Ved første inspeksjon fant vi at kjøkkenet ikke hadde rutiner som hindrer kryssforurensing fra rått kyllingkjøtt over på andre matvarer. Det er velkjent at rått kyllingkjøtt er et risikoprodukt, sier seniorrinspektør Anne-Britt Haugen Østeraas ved Matilsynet i Orkdal og Trondheim.

Med kryssforurensing menes for eksempel at kjøkkenet ikke skal bruke samme fjøl og redskaper til rått og stekt kjøtt.

- Det er risikabelt å legge stekt kjøtt på en fjøl der det har vært rått kyllingkjøtt, sier Østeraas.

Ble bedt om å stenge

Ifølge Østeraas ble det vurdert å stenge kjøkkenet ved restauranten.

- Vi ga dem muntlig beskjed om å stenge, men restauranten var villig til å vaske ned kjøkkenet påfølgende natt, mot ny inspeksjon neste dag. De la også inn nye rutiner ved kjøkkenet, sier Østeraas.

Østeraas sier det har vært god dialog med virksomheten hele veien, og at de nå legger seg i selene for å rette opp og følge de påleggene de får.

- Vi har vært der to dager på rad, og skal også dit i morgen tidlig, sier Østeraas.