En 25 år gammel mann ble pågrepet ved Nav-kontoret på Lerkendal i Trondheim etter å ha ringt inn trusler mot Nav. Trusslen kom inn via et telefonsenter i Vestfold.

- Vi fikk en henvendelse fra Vestfold politidistrikt om at en mann hadde fremsatt trusler om å skyte å drepe Nav-ansatte, sier operasjonsleder Tor Mauseth ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Da politiet fikk meldingen iverksatte de umiddelbart en væpnet aksjon i Trondheim, med minst fire politipatruljer. Ingen personer kom til skade i aksjonen som ble igangsatt klokken 12.40 og avsluttet like etter klokken 13.00.

Aksjonerte i Horten

Samtidig som aksjonen i Trondheim pågikk var det også en lignende aksjon i Horten i Vestfold ettersom man ikke visste hvor innringeren befant seg.

Telefonsenteret som mottok truslene mente man kunne lokalisere truslene til Nav-kontoret i Horten.

- Dermed iverksatte vi tiltak der, sier politiadvokat Eskil Bredesen ved Vestfold politidistrikt.

Samtidig drev politiet med etterretning rundt personen, og klarte etter hvert å lokalisere mannens telefon til Nav på Lerkendal i Trondheim. Derfor ble politiet i Sør-Trøndelag varslet.

- Mannen ble etter kort tid pågrepet inne på Nav-kontoret uten dramatikk, sier Mauseth.

Blir vurdert av lege

Mannen hadde time på Nav Lerkendal klokken 13.00, og politiet har fått opplyst fra kilder at mannen tidligere har uttalt et ønske om å drepe noen på Nav. Personen er kjent for lignende forhold tidligere.

Mannen, som er etnisk norsk, sitter i varetekt tirsdag ettermiddag. Krimvaktleder Are Løw-Owesen ved Sentrum politistasjon sier at mannen foreløpig ikke er avhørt.

- En lege vil vurdere hans psykiske tilstand nå. Dersom han er psykotisk vil helsevesenet ta hånd om mannen, sier Løw-Owesen like før klokka 17.00.

Var rolig

Leder for Nav Lerkendal, Harald Solbu, forteller at mannen ringte inn trusselen før han kom til kontoret.

Mannen hadde opprinnelig time ved kontoret klokken 13, men dukket opp tidligere.

- Han kom hit tidligere enn vi forventet, slik at vi ikke rakk å gjøre noen tiltak før han kom. Men han var rolig mens han var her inne og satt og ventet på timen sin, sier Solbu.

Forvirring

Solbu var selv et annet sted da han fikk meldingen om trusselsituasjonen rundt klokken 12.30. Han forteller at han fikk sammenkallet ledelsen, og at en annen leder håndterte situasjonen før Solbu ankom stedet like før klokken 13.30.

Nå holder han orienteringsmøte med de ansatte og forsøker å komme til bunns i hvordan trusselbildet egentlig var, og hvordan det ble kommunisert.

- Dette var ikke en bombetrussel eller en gisselsituasjon, slik det kan ha blitt oppfattet av enkelte. Trusselen kan oppleves som at personen ønsket om å ta livet av folk på Nav,uten å navngi folk på kontoret, sier Solbu.

Nav-kontoret vil holde stengt resten av dagen.

- Tatt som gissel

Adressa.no har vært i kontakt med en person som befant seg inne på Nav-kontoret da situasjonen ble kjent. Personen hadde kjørt et familiemedlem til kontoret, men fikk beskjed om å forlate stedet.

- Det ble sagt at en Nav-ansatt var tatt som gissel, og at det var fremsatt trusler om å drepe ansatte. Det var politi med pistoler overalt, sier vitnet.

Politiet avviser imidlertid at det har vært en gisselsituasjon.

- Vi fikk en melding fra Vestfold politidistrikt, som altså hadde fått melding fra Nav der. Sannsynligvis dreier det seg om en trussel på telefon. Det var ingen dramatikk på kontoret utenom at vi plutselig dukket opp, sier Mauseth.

Selv om vitnet forlot stedet rundt klokken 13, skal familiemedlemmet, som hadde en avtale på Nav ha blitt bedt om å bli igjen av politiet.

- De som hadde en avtale på Nav ble bedt om å bli igjen av politiet, fordi de ville snakke med dem, sier vitnet.

- Det var utrolig skummelt, vi var i resepsjonsområdet da det skjedde. Jeg måtte bare dra, forteller vitnet videre.

Væpnet politi pågrep mannen på Nav-kontoret uten dramatikk. Foto: Richard Sagen
Den pågrepne mannen ble satt i håndjern før han ble transportert fra stedet.
Flere politipatruljer tok oppstilling i området rundt der aksjonen fant sted. Foto: Christine Schefte
Væpnede politistyrker aksjonerte mot kontoret. Foto: Adressa.no-tipser
Nav-kontoret har hengt opp beskjed om at de holder stengt ut dagen. Foto: Christine Schefte