En mann drepte alle tre om bord da han kapret en buss på vei fra Årdal til Tyin i går kveld. I dag har politiet i Sør-Trøndelag øvelse på nettopp busskapring.

- Vi øver på en busskapring med ulike momenter. Jeg kan ikke gå inn i detalj siden det kan ødelegge treningen for de involverte, sier visepolitimester Marit Fostervold Johansen ved Sør-Trøndelag politidistrikt. Hun er også leder for fellesoperativ enhet, og har ansvaret for politiøvelsene.

- Forhandler med kapreren

- Vi ser at den kommer på et spesielt tidspunkt med tanke på det i Årdal. Vi øver ikke på en øyeblikkelig aksjon mot en buss, men en alvorlig situasjon som skal dempes ned av politiet, og man skal forhandle med gjerningspersonen, forklarer Fostervold Johansen.

Hun forklarer at øvelsen lik så godt kunne vært gjennomført i en bygning, men at det denne gang ble en buss.

- Vi øver på forskjellige steder, og dette er en av flere øvelser som vi har i løpet av ett år. Den kom helt uavhengig av hva som skjedde i Årdal, forklarer visepolitimesteren.

Planlagt for lenge siden

Øvelsen med busskapringen i Trondheim ble planlagt i fjor høst, og Fostervold Johansen forteller at det vil være flere bussrelaterte øvelser de neste tirsdagene fremover.

- Vi øver på de riktige scenarioene. Vi diskuterte i går om vi skulle gjennomføre øvelsen eller ikke, men ut fra en helhetsvurdering kom vi frem til at vi skulle fortsette som normalt. Dette var noe som var planlagt for lenge siden, sier Fostervold Johansen.

Øvelsen startet tirsdag morgen, og vil være ferdig i løpet av ettermiddagen. Stedet for øvelsen flyttes med jevne mellomrom, men det har blant annet vært utrykning til Ranheim i dag.

- Det skal være satt opp skilt og det vil være øvelsesinstruktører på stedet. Intensjonen er ikke å skape frykt eller utrygghet. Publikum må heller tenke at det er betryggende at vi øver på mange ulike scenarioer, også situasjoner som involverer busser med mange mennesker, sier Fostervold Johansen.