Dermed er det full strid internt i LO om Byrkjeflot-saken.

LO i Trondheim vedtok nemlig mandag kveld full tillit til Arne Byrkjeflot som LO-leder.

HER KAN DU LESE ARNE BYRKJEFLOTS KOMMENTAR TIL SAKEN.

«Ikke-sak» i Trondheim LO

Adresseavisen skrev fredag at styret i Rødt i Trondheim trakk seg i protest mot Rødt-ledelsen sentralt da de ikke ville ekskludere den mangeårige politiske profilen i Trondheims-politikken. Saken oppsto fordi Byrkjeflot innledet et forhold til en nå avdød ung tillitsvalgt. Hun var hans underordnede i tre organisasjoner – LO og Nei til EU – i tillegg til Rødt.

Mens LO nasjonalt allerede lørdag sa til Adresseavisen at de «så alvorlig» på saken uttrykte LOs sekretær i Trondheim, John Peder Denstad, på lørdag at saken var en «ikke-sak».

Det står i sterk motstrid til hva LO nasjonalt har kommet til. Det viser seg nå at allerede mandag denne uka var LOs juridiske avdeling ferdig med en vurdering av saken. Ifølge spesialrådgiver i LO, Wegard Harsvik, ble LO i Trondheim gjort kjent med denne vurderingen før møtet mandag kveld hvor de vedtok full tillit.

- Grovt sviktende dømmekraft

LO-leder Gerd Kristiansen er så opptatt i innspurten av hovedavtaleforhandlingene med NHO at hun ikke lar seg intervjue av Adresseavisen. Men via spesialrådgiver Harsvik uttaler hun følgende:

- LOs juridiske avdeling har gjort en vurdering av forholdene, som LO i Trondheim ble gjort kjent med før behandlingen mandag. Konklusjonen i den vurderingen er at «Byrkjeflot har vist grovt sviktende dømmekraft, og en opptreden som ikke er forenlig med å være ledende tillitsvalgt i LO».

- Hva baserer dere denne vurderingen på?

- Den baserer vi i hovedsak på samtalen vi har hatt med Arne Byrkjeflot selv og hans advokat, svarer Harsvik.

Motsatt syn

- LO lokalt har jo et helt motsatt syn?

- Vi registrerer at flertallet i styret i LO i Trondheim etter at de ble gjort kjent med den juridiske vurderingen gjorde et vedtak om fortsatt tillit til Byrkjeflot.

- Hva vil da skje i denne saken?

- Vi er nå nødt til å vurdere hvordan vi skal gå videre med saken, svarer Harsvik.

Rødt skal granske saken

Samtidig som LO behandler saken, skjer det også ting i partiet Rødt. Ifølge nestleder Marielle Leraand vedtok arbeidsutvalget i Rødt sentralt tirsdag kveld å granske partiets behandling av Byrkjeflot-saken.

- Vi har vedtatt at behandlingskomitéen skal behandle håndteringen av denne saken. Både hvordan Trondheims-styret har behandlet den, og hvordan den daglige ledelsen og arbeidsutvalget har håndtert dette.

Sterke følelser

- Hvorfor har dere et behov for å granske dere selv?

- Dette er en svært alvorlig sak hvor det har vært sterke følelser. Derfor er det viktig å granske oss selv og hele prosessen, for å se hva partiet kan lære av håndteringen av saken, sier Leraand.

- Mener dere at Trondheims-styret har gjort noe galt?

- Det er ingen mistillit, men det viktig at vi ser kritisk på behandlingen i alle ledd. Noe utover det vil jeg ikke kommentere nå.

Fire personer er satt på saken, og det er ennå ikke satt en frist for når de skal være ferdige.

- Har tillit

LO i Trondheim vedtok mandag kveld - med åtte mot to stemmer - at de har full tillit til Arne Byrkjeflot. LOs sekretær i Trondheim, John Peder Denstad, henviser til Arne Byrkjeflot selv for en kommentar.

- LO i Trondheim har tillit til Arne Byrkjeflot. Det har vi fattet vedtak om. Det er Arne selv som skal kommentere denne saken nå, avslutter Denstad.