Verken Apollo, Startour eller Ving sier at de har opplysninger om det eksakte antallet turister som har druknet i Phuket.

Kommunikasjonssjef Helen Begby i Apollo forteller at de ikke har noen detaljert oversikt over antallet drukninger på Karon beach.

- Dette er ikke nødvendigvis et høyt tall når man tenker på at Phuket har rundt 14 millioner turister årlig. Jeg har ikke fått noen indikasjoner på at det har vært mange ulykker med turister i år.

Karon Beach er den største stranden i Phuket (3,5 km). Det er ofte sterke strømmer og spesielt i monsuntiden kan det være høye bølger.

- Vi har dyp medfølelse med enken, og den forferdelige opplevelsen det er å miste sin nærmeste så plutselig og brutalt på en ferie, sier Begby.

Informerer om faren

Informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Startour forteller at kollegene i Sverige opplevde nylig å miste en kunde på Phuket sine strender. Hun forteller at det også har vært en kunde som har vært involvert i en nesten-ulykke på stranda.

- Vi informerer alltid i hotellpermene om at man må vise ekstra varsomhet ved bading på grunn av undervannsstrømmer, og vi ber gjestene våre følge flaggvarslingen. På grunn av flere drukninger den siste tiden sendte vi ut samme informasjon på SMS, sier hun.

Hos Ving forteller presseansvarlig Sophie Frisholm at de ikke har opplevd å miste en kunde i drukning i Phuket. Hun er klar over de spesielle forholdene i vannet.

- På de fleste strender brukes det flagg for å vise når det er trygt å bade, men dessverre er det ikke alle gjester som følger disse rådene. Det er advarsler i hotellpermene, og det er rødt flagg når det er forbudt å bade. Vårt personale er klar over at det forekommer drukningsulykker. Vi får ikke vite noen offisielle tall fra myndighetene, og vi har heller ikke spurt, sier hun.

Dårlig reklame

Ambassaderåd Brita Ve Magnusson ved den norske ambassaden i Bangkok opplyser at det er to nordmenn som har druknet på Phukets strender i år, i januar og november.

- Det er veldig sjelden at nordmenn drukner i Phuket. Men det er veldig sterke strømmer på disse strendene, og det er viktig at man respekterer røde flagg. Det kan godt hende de ikke er godt nok merket, sier Magnusson.

- Hvorfor sluttet myndighetene å oppgi offisielle tall når det gjelder drukninger i Phuket?

- Jeg kan tenke meg at det er dårlig reklame med tanke på turistene, men alle ambassadene fører sine egne tall, sier hun.

Dersom man legger antallet besøkende til grunn, så synes ikke Magnusson at over 30 drukninger i år er noe spesielt høyt tall.

- Det er sånt som skjer dessverre. Mitt inntrykk er at de er flinke til å sette opp flagg når det er nødvendig, sier hun.