Fagforbundet oppnådde enighet om en endring i tariffavtalen som skulle sikre midlertidig uføre sykelønn fra første dag, men nå har KS trukket seg fra avtalen.

KS trakk seg

- Vi hadde et møte med KS, der kladden til ny avtale ble skrevet. KS skulle føre protokoll på dette, men har senere trukket seg fra avtalen. Vi har ikke fått noen begrunnelse for dette, men de har åpenbart fått sterke innspill som de har lyttet til, mener Hanne Arntzen, som er regionleder for Kompetansesenteret, Fagforbundet i Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal.

Hun varsler at Fagforbundet kommer til å forfølge saken til retten, om nødvendig.

Lærer uten sykelønn

Adressa.no har tidligere skrevet om Toril Kokaas Leirvold, som etter å ha vært langtidssykemeldt etter en bilulykke, ble 20 prosent midlertidig ufør. Da hun tok opp arbeidet igjen, fortsatte hun i 80 prosent av sin100 prosent stilling som lærer i barneskolen.

For ett år siden varslet Trondheim kommune ny praksis for utbetaling av sykelønn for denne gruppen ansatte. Den nye ordningen medfører at en kommunalt ansatt som er midlertidig ufør ikke får utbetalt sykelønn fra kommunen.

Ny tolkning av loven

- For å ha opptjent rettigheter til sykepenger fra arbeidsgiver i arbeidsgiverperioden, må arbeidstakeren ha gjenopptatt arbeidet og ha vært helt arbeidsfør i minst 16 dager (se egen faktaboks, journ. anm.),  sa  kommunaldirektør Elin Rognes Solbu.

Det betyr at en arbeidstaker med 100 prosent stilling, som får 20 prosent midlertidig uførepensjon, ikke kan opptjene rett til sykepenger i arbeidsgiverperioden, med mindre vedkommende sier opp 20 prosent av stillingen sin. Da kan han eller hun starte opptjening til sykepenger for 80 prosent stilling.

Nav betaler heller ikke

De det gjelder har fått melding om å rette krav om sykelønn til Nav, men Nav betaler heller ikke sykelønn fra første dag eller i arbeidsgiverperioden. Kokaas Leirvold og hennes likestilte får med andre ord trekk i lønn dersom de blir syke.

- Jeg jobbet med feber og vært syk, fordi jeg rett og slett ikke har råd til trekk i lønn, sa Toril Kokaas Leirvold til adressa.no.

- Dette er en prinsippielt viktig sak for oss, sier Arntzen i Kompetansesenteret som ønsker en avgjørelse på tvisten.

Vil ha rettslig avgjørelse

Hun mener den nye praksisen rammer veldig mange som er i en vanskelig situasjon fra før, og er skuffet over at KS nå har trukket seg fra endringene i tariffavtalen som de ble enige om.

- Nå må vi be om et nytt møte for å få skrevet en uenighetsprotokoll. Det er første steg. Deretter kommer vi til å stevne Trondheim kommune for å få en rettslig avgjørelse.

Regionlederen for Kompetansesenteret mener kommunens nye tolkning av tariffavtalen er urimelig.

- Det betyr at partene i tariffavtalen skulle ha inngått avtaler som er dårligere enn folketrygdloven. Det ville vi aldri ha gjort, sier Hanne Arntzen.

Avviser enighet

KS sentralt bekrefter at det har vært et møte om uenigheten som har oppstått i Trondheim kommune, men tilbakeviser at KS skal ha trukket seg fra en enighet mellom partene.

- Det er ikke tatt en beslutning i saken. Det har kommet fram andre opplysninger og saken er fortsatt under behandling, sier Inger Marie Høyland i KS. Hun håper å få en avklaring om kort tid.