- Fattigdom i Norge er ofte forbundet med mangel på muligheter. Det dreier seg ofte om mennesker som får avskåret muligheten til å delta i det sosiale liv. De som rammes av denne type fattigdom opplever det som vanskelig å snakke om, fordi de oppfatter eget liv som mislykket, sier Aakre.

I forbindelse med Adresseavisens juleinnsamling, har Aakre nok en gang erfart hvor vanskelig julen er for enkelte mennesker. I år har Adresseavisen mottatt omlag 1200 søknader om julehjelp.

- Mange kommer til meg og gir uttrykk for at en slik julehjelp er av avgjørende betydning for deres julefeiring. Det er knyttet sterke følelser og forventninger til denne hjelpen, sier Aakre.

Forskjellige årsaker

Flertallet som har søkt om julehjelp oppgir dårlig råd som årsak til at de søker, ofte som følge av langtids arbeidsledighet. Flere skriver at de har mye gjeld eller lite penger på grunn av sykdom. Noen oppgir at sosialhjelpen ikke strekker til eller at de har mistet barnebidraget, mens andre begrunner søknaden med rusmisbruk eller medisinutgifter.

- Dette er mennesker som ikke har midler til å feire en verdig jul. Det er de samme menneskene som ikke har mulighet til å arrangere barnebursdag fordi kostnadene blir for store, sier Aakre.

Lang vei til fjorårets resultat

Den tradisjonsrike juleinnsamlingen ble sparket i gang for et par uker siden, og varer helt frem til julaften. Hittil har Adresseavisen mottatt nærmere 500 000 kroner i pengedonasjoner.

I fjor ble det samlet inn 2,4 millioner kroner fordelt på 1400 søknader. Dermed er det fortsatt et godt stykke igjen til fjorårets resultat.

Juleinnsamlingen er et samarbeid mellom Kirkens Bymisjon og Adresseavisen, der førstnevnte koordinerer søknadsstrømmen, mens sistnevnte samler inn pengene.

Donerer 10 000 kroner

Ola Mogseth er én av giverne til årets juleinnsamling. Han ble inspirert av samboeren, som har donert penger til aksjonen i flere år.

- Ofte glemmer vi at det finnes mennesker som lever i fattigdom i Norge. I år hadde jeg lyst til å bidra til juleinnsamlingen, først og fremst fordi jeg hadde mulighet til det, sier Mogseth.

Han bestemte seg for å bidra til juleinnsamlingen etter at han avga et løfte til gode venner over en middag.

- Vi har en tendens til å bli oppslukt av det materialistiske, og jobber ofte for personlig vinning. Samtidig finnes det folk som har problemer med å brødfø familien sin, sier Mogseth.

I fjor ga Tove de vanskeligstilte i Trondheim et ansikt da hun lot seg avbilde i Adresseavisen i forbindelse med juleinnsamlingen. Foto: Vegard Eggen