Når Toro er løsningen de gangene du skal bake, virker det som en ganske frisk øvelse å gå i gang med Trekanten på Vestre Rosten i pepperkakedeig.

- Jeg er overhodet ingen baker, men tok med meg byggets tegninger hjem og gikk på med krum hals, forteller Janne Maria Hansen. Hun har fagbrev som rørlegger, og jobber altså som vaktmester for North Bridge i Trondheim.

Kopi av faktiske bygg

Vaktmesteren brukte hele helga på å snekre sammen høyblokka og de fire tilliggende bygningene. Høyblokka er 42 meter høy etter virkelige mål, og dermed 42 centimeter i pepperkakedeig.

- Det er litt store mål for stekeplaten, så jeg måtte steke den i flere omganger og lime den sammen på baksiden etterpå. Jeg brukte masse lim for at den skulle holde, for ikke å si tåle kjøreturen fra Muruvik til Heimdal. Den ble dessuten stekt ekstra lenge også, så den som ser for seg at den på sikt skal smake, blir nok skuffet.

Det ferdigstilte bygget står nå utstilt i kantina på Trekanten, og har blitt en liten snakkis.

- Jeg tror det. Folk går og titter på den og prøver å finne ut hvor de selv hører til i bygget. Jeg forsøkte å få med noen detaljer, som fasadeheisen på siden av høyblokka og teknisk rom på taket. Jeg fikk også plass til snekker Bergmanns bil i varemottaket på bygget, ler hun fornøyd og legger til; du skjønner det er egentlig Bergmann som startet dette. Han hadde laget sitt eget hus i målestokk, så da tenkte jeg at dette må jeg bare toppe.

Deig fra Ikea

Den som har forsøkt seg på et hus med egensnekret pepperkakedeig, har trolig erfart at deigen lever sitt eget liv. Det er slett ikke sikkert at det som er flatt og rett på plata før steking, kommer ut i samme form, for å si det sånn.

- Jeg kjøpte deigen på Ikea, og brukte 6-7 bokser. Ellers brukte jeg svart fondant som takpapp, og den hvite varianten som snø. Ja, og så gikk det med en hel del smeltet sukker til å sette sammen huset med. Det var kjempeartig å gjøre det, men det var mer jobb enn jeg hadde trodd og ikke noejeg kan skriver timer for, spøker hun. Så det blir med denne ene gangen.

Men Bergmann har fått tilsvar fra vaktmester og rørlegger Janne Maria Hansen, som har lagt lista for neste utfordrer.

Janne Maria Hansen med pepperkakebyggverket.