Lyspatrioten på Nardo begynte så smått med 40 lyspærer i 1995. Nå 18 år senere har det tatt helt av.

- Jeg har nok blitt avhengig. Jeg er veldig glad i lys. Jeg begynte med dette fordi det er så mørkt og trist ellers i vinterhalvåret, sier tobarnsfaren.

Har du også pyntet huset med lys til jul? Send inn ditt bilde her.

Tre ukers hardt arbeid

Allerede i november begynner han å ta frem den massive samlingen av julebelysning. Blokkleiligheten har to tilhørende boder, som er fylt til randen av julelys. I tre uker til ende sorterer han og organiserer lysimperiet sitt.

- Jeg vasker ned hele leiligheten, og rydder vekk både kopper og kar. Det er hardt arbeid, men verdt det. Den 1. desember hvert år tennes lysene, forteller Karlstrøm.

Men ikke i 2002.

- Jeg var dessverre syk, og fikk ikke tent de før den 4. desember. Jeg fikk flere spørsmål fra folk det året om hva som hadde skjedd. De begynte å etterlyse lysene. Jeg måtte si det som det var, jeg var skikkelig syk og sengeliggende.

Ikke harry!

Han anslår at han i dag har rundt 200 000 lys, som han pynter både inne i leiligheten, utenfor, på taket og på fasaden på blokka.

- Kritiske røster vil hevde dette er litt «harry»...

- De får si hva de vil! Jeg synes ikke dette er harry. Det er koselig og fint. Det som faktisk ER harry, det er å bare kaste opp noen lys i en fei. Slik vil ikke jeg ha det. Det må gjøres ordentlig.

At Karlstrøm har et hjerte for lys, er hevet over enhver tvil.

- Hvis jeg er ute og kjører og det kommer et vogntog som har mange lys i mot, så liker jeg det godt. Jeg vet ikke hvordan fascinasjonen startet, men jeg elsker lys.

Flere røverkjøp

Han har ikke oversikt over hvor mye panger han har brukt på julelysene, men han har fått mang en god deal opp gjennom årene.

- Det beste kjøpet gjorde jeg kanskje da Europris på Tiller ble lagt ned. Jeg hadde tidligere sett at de solgte julebelysning der, og møtte derfor opp klokka 04 på natta for å komme først i køen. Jeg fikk dermed kjøpe en hel pall med julelys til en verdi av 23 000 kroner. Jeg betalte bare 250!

På taket på den tre etasjer store blokka har han satt en 2,5 meter lang rakett.

- Den fikk jeg da butikken Flis og Farve på Nardo la ned.

- Og naboene synes det er helt greit?

- Ja, de er fornøyde og sier det ikke blir jul uten! Noen av dem setter opp litt selv, men det er nok ingen som pynter som meg, nei...

Lyspatrioten på Nardo begynte med 40 lyspærer i 1995. Foto: MARI VOLD
Raymond anslår at han i dag har rundt 200 000 lys, som han pynter både inne i leiligheten, utenfor, på taket og på fasaden på blokka. Foto: MARI VOLD
Det er ikke bare på utsiden det er julestemning. Foto: MARI VOLD