Til tross for lite snø og mye mildvær de siste ukene, er det fortsatt mulig å gå på ski i Trondheim.

Løypemannskapene fra Trondheim bydrift kan melde om at det per dags dato finnes rundt én mil preparerte skiløyper i byen.

- Løypene som er preparerte ligger på Fjellsetermyrene og Henriksåsen. Det er snakk om rundt sju kilometer nedenfor Skistua. I tillegg skal vi preparere inn til Elgsethytta i løpet av dagen, og får enda tre kilometer der. Da har vi fort en liten mil med skiløyper, fortalte Terje Aas, driftsleder i Trondheim bydrift, mandag.

I Granåsen er det kun hoppbakken som er åpen, mens ingen skiløyper i Strindamarka er preparert akkurat nå.

- Gode forhold i Melhus

Om du er villig til å flytte deg litt sør for Trondheim, er det enda flere løyper tilgjengelig. På Hølonda i Melhus har idrettslaget Leik kjørt opp til sammen 23 kilometer med løyper. Man kommer seg ut i løypene fra blant annet Korsvegen og Krokstadsætra i Skaun.

- Vi er ute hver dag og preparer løypene. Så fremt det ikke kommer nedbør i form av regn, vil vi ha kjempeforhold langt frem i tid, sier Ole Ingebrigt Eid, leder for skiavdelingen i idrettslaget Leik.

Du kan se hvilke løyper som er preparerte på nettstedet Skisporet.no.

- Smør med klister

Aas forteller at det er fint å gå innover Fjellsetermyrene med været som har vært de siste dagene. Han anbefaler imidlertid å smøre med klister.

- Det er veldig hardt i løypene, det går sent å preparere, vi må forsøke å frese opp snøen. Det er en kornete, hard snø. Jeg vil anbefale litt isklister i bunn, hvis man skal snakke smøring, sier Aas.

Også på Hølonda er det klister som gjelder.

- Jeg ville ha gått for baseklister i bunn med litt universalklister på toppen, sier Eid.

Ødelagte lysløyper

Det er ikke bare mildværet som har skapt problemer for løypemannskapene denne høsten og vinteren. Stormene som har herjet i Midt-Norge har revet ned trær som har ødelagt lysløypene.

- Alle lysløyper i Strinda er slått ut. Det er de også i området Granåsen - Saupstad. I tillegg er Sommersetra-lysløypen er mørklagt, og fra Ferista opp mot Fjellsetermyra er det også mørklagt, forteller Aas.

Årsaken er at trær har falt over ledningene. Linjer er revet ned og stolper har knekt.

- Vi har hatt storjobber i Strindamarka og har måtte leie inn hogstmaskiner. Til sammen er over 1000 kubikkmeter skog fjernet etter stormene. Men det har vært vanskelig å få tak i el-montører, de har måttet prioritere å få strømmen tilbake til boligene etter stormen, forteller Aas.

Flere måneder med rydding

Han forteller at bydrift ennå vil bruke mange uker og måneder på å rydde opp alt etter stormene.

- På en måte må man nesten være glad for at det ikke har kommet mer snø. Hadde løypene snødd ned etter stormene, hadde vi ikke fått ryddet opp før sommeren. Været har gjort at vi har fått ryddet opp flere turløyper. Men jeg tror vi kommer langt ut på vårparten før vi har fått ryddet alt, sier Aas.