39-åringen er tiltalt for omfattende produksjon av en rekke dopingmidler fra 2003.

Under hans forklaring torsdag kom det frem at mannen ikke erkjente straffskyld for deler av dopingproduksjonen fordi midlene han laget i realiteten var etterligninger. Tablettene laget 39-åringen hjemme hos «trykkern»(44).

- Leverandørene av virkestoffet ville ha tabletter som ikke sto på dopinglisten, sa mannen i retten torsdag ettermiddag.

Kranglet om virkestoff

Ifølge 39-åringens forklaring skal det altså ha blitt produsert en del etterligninger av dopingmidler, og ikke kun reelle dopingmidler, som aktoratet har tiltalt ham for.

Dette mener 39-åringen gjelder for en del av de mange tiltalepostene, blant annet de som omhandler dopingmiddelet Winstrol. «Trykkern» (44) skal ha vært informert om at det han produserte ikke var doping, men legemidler, forklarte 39-åringen.

Statsadvokaten påpekte at i e-postene mellom 39-åringen og 44-åringen så ble dopingmidlene referert til med sine faktiske navn.

-I e-postene brukte vi navnene stoffet hadde. Det var det vi skulle trykke det som – det er stoffer med lik virkning, men som ikke står på dopinglista, hevdet mannen.

- Det du nå har forklart er at dere har brukt stanozolol og andre navn, mens dere lagde stoff med andre virkestoff? spurte statsadvokat Unni Sandøy.

-Ja.

Lurte kundene

Uttalelsene fikk statsadvokaten til å trekke frem en ny e-post hvor reelle navn på dopingmiddel er brukt i kommunikasjonen mellom 39 og 44-åringen. 39-åringen fortsatte å hevde at det de i realiteten lagde, var etterligninger.

Mannen vedkjenner at han har trykket og laget både doping og legemidler, men sa at han ikke kunne erkjenne straffskyld etter tiltalen slik enkelte av postene var utformet.

- Det finnes ikke beslag fra denne tiden, og jeg husker ikke hva som var hva. Og dere vet det heller ikke, sa 39-åringen til statsadvokaten.

- Dere har lurt kundene? Skjøt tingrettsdommer Ingrid Stigum inn.

-Ja, men det var leverandørene som gjorde det. De solgte stoffet som noe annet enn det det i realiteten var.

Motivet for dette, var økonomisk, ifølge 39-åringen. Etterligningsvirkestoffet skal ha vært en del billigere enn ekte vare.

Etter en pause i forhandlingene ville statsadvokat Sandøy vite hvorfor 39-åringen ikke har forklart seg om det han mener er etterligninger av doping, og ikke faktisk doping. 39-åringen brøt inn i spørsmålstillingen flere ganger.

- La meg få stille ferdig spørsmålet, sa Sandøy skarpt.

- Du sier ingenting om etterligningene i avhør nummer en. Du sier ingenting om det i avhør nummer to. Hvorfor ikke?

- Jeg blir aldri spurt om hva slags stoffer jeg har produsert. Spørsmålet var «har du produsert tabletter.» Jeg ble overrasket da jeg så utregningene i tiltalen.

Under denne delen av rettsforhandlingene foreslo tingrettsdommer Rune Lium å ta opp resten av 39-årings forklaring om bruken av etterligningsstoffer. Formålet med det er å forholde opplysningene for den rettsoppnevnte sakkyndige som skal vitne senere i den 12 uker lange saken.