Skjult kommunikasjon fra det angivelige dopingnettverket ble blottlagt i Sør-Trøndelag tingrett mandag.

- Krypterte epost spiller en stor rolle i saken, forklarte politioverbetjent Stig Ove Næss.

Tidligere har flere av de syv tiltalte erkjent at de har brukt ulike dekknavn til å sende e-poster seg i mellom. I e-postene har dopingproduksjon, dopingomsetning og dopinginnførsel blitt diskutert.

1000 sider

Påtalemyndigheten begynte i ettermiddag sin presentasjon av databevis som er hentet inn i Operasjon Gilde. Presentasjon på 1000 sider ble lagt frem av politibetjent Frode Rasmussen og politioverbetjenten Stig Ove Næss.

Enorme mengder databeslag og opplysninger er matet inn i et dataprogram som gir et digitalt bilde av koblinger mellom ulike dekknavn og krypterte e-postadresser. Blant opplysningene var informasjon som var hentet frem fra slettede deler av beslaglagte datamaskiner.

Nettopp hvilke dekknavn de tiltalte har brukt, og hvem som har kommunisert med hvem, er et sentralt tema.

Fant feil

Under gjennomgangen viste politiet hvordan beslaglagte e-poster er sammenfattet inn i et annet dokument, av presentasjonshensyn. Forsvarer Harald Grape var raskt ute og påpekte skrivefeil i presentasjonsdokumentet. Politioverbetjent Næss mente det kunne skyldes en tastefeil fra en av etterforskerne.

- Har man kommet bort i delete-knappen i regnearket, spurte tingrettsdommer Rune Lium.

- Jeg har ingen annen forklaring, svarte Næss.

- Alt som gjøres manuelt, øker sjansen for feil, bemerket Lium.

Dokumentet brukes av påtalemyndigheten for å dokumentere antall kg og gram doping, pengesummer og kommunikasjon i retten. Dette er sentrale deler av tiltalen mot de syv mennene.

For forsvarerne er det viktig å kunne så tvil om bevisene som legges frem.

Nektet for dekknavn

Fra en av e-postutvekslingene nevner adressen anabolic et dekknavn som en 39 år gammel hovedtiltalt har erkjent å ha brukt. E-posten fra anabolic ble sendt på høsten 2011, tre år etter at 39-åringen har forklart at han trakk seg ut av dopingsalg og produksjon.

Anabolic-navnet hører til en 27-åring som er blant de syv tiltalte. Medaktor Per Martin Utkilen ba 27-åringen forklare kontakten han hadde med dekknavnet som påtalemyndigheten vil knytte til 39-åringen.

- Jeg har ingen videre kommentar til dette, sa 27-åringen.

Like etter ba 39-åringen om å få kommentere bevisførselen. Han viste til at det omtalte dekknavnet er hentet fra en populær sang. Han nektet for at det var ham som var nevnt i e-posten.

- Jeg har aldri hatt noe med 27-åringen og gjøre, med det dekknavnet, eller noe annet.