I mengden av beslaglagte e-poster har dataetterforskerne måttet sortere gjennom en årelang utveksling mellom to av de hovedtiltalte mennene (39 og 44).

«Hvordan går det med russerne? », spør 39-åringen i en av e-postene som ble lagt frem i Sør-Trøndelag tingrett tirsdag.

«Russere» er slang for Dianabol, som er en type anabole steroider.

Rekonstruerte slettede e-poster

De krypterte e-postene går så langt tilbake som til 2003. De var opprinnelig slettet, men etterforskerne klarte å rekonstruere innholdet. Korrespondansen er blant de mest sentrale bevisene mot en antatt hovedmann på 39 og 44-åringen kjent som «Trykkern».

De to diskuterer inngående en produksjon av ulike typer dopingmidler og legemidler. Produksjonen gjør «Trykkern» i sin garasje, mens 39-åringen skaffer dopingvirkestoff, bindemiddel og kunder han selger til.

Det er snakk om hundretusenvis av ulike typer former for tabletter. Noen av midlene ble pakket inn i aviser med blank teip over før de ble sendt med posten. Sporingsnumrene ble brukt til å holde rede på hvor langt både doping og betaling hadde kommet.

Lagde forurensede tabletter

I en e-post fra 2007 forklarer «Trykkern» at han sølte ut virkestoffet på gulvet i garasjen hvor produksjonen foregikk. Pulveret ble likevel sopt opp og trykket til tabletter.

«noen forurensinger, men tror kanskje det er bare å pakke dem også», skriver «Trykkern» for å orientere 39-åringen om uhellet.

Påtalemyndigheten fører ikke bevis for at de forurensede tablettene ble solgt, men e-posten forteller noe om det hygieniske nivået på hjemmelaboratoriet.

44-åringen har erkjent straffskyld. 39-åringen har erkjent at han skaffet virkestoff, sto bak produksjonen og at han solgte i årevis – frem til 2008. Begge de to nekter for å være en del av en organisert kriminell gruppe.

Toll ikke noe problem

I 2008 mener påtalemyndigheten at en 28-åring overtok for 39-åringen som sjef for dopingproduksjonen og salget fra Trondheim.

Beslaglagte e-poster viser imidlertid at 28-åringen også tidlig i 2007 var aktiv som dopingselger. Under dekknavnet Dreams solgte han 25 000 tabletter til en kunde på vestlandet.

I en e-post som ble lagt frem i retten, klager 28-åringen på at noe av dopingen i vareutvalget hans ble beslaglagt på vei inn til Norge.

«Den første pakken jeg skulle motta med winstrol ble stoppet i tollen. Er uansett ikke noe problem, kommer en del flere i løpet av neste uke» Skriver han til kunden før han oppgir sitt ekte navn, og sin reelle adresse i Trondheim.

28-åringen ble pågrepet da politiet slo til mot det angivelige dopingnettverket i Trondheim i februar 2012. Han nektet straffskyld i to år, frem til rettssaken startet 6. januar i år.

- Han har erkjent straffskyld for dette, men ikke for mengden her. Han mener det er halvparten, sa hans forsvarer Ole Petter Drevland om e-postene som ble vist frem.

Den dyreste etterforskningen

Den digitale delen av etterforskningen av Operasjon Gilde har vært svært ressurskrevende. Politiet har tidligere uttalt at det angivelige dopingnettverket har skjult spor godt ved at de enkelte brukte flere forskjellige dekknavn på nettet og kommuniserte kun på krypterte e-poster som de forsøkte å få slettet.

Etterforskningen er den dyreste noen sinne for Sør-Trøndelag politidistrikt. Ifølge politiets egne tall har den kostet 36 millioner –  og den pågår fortsatt, parallelt med rettssaken mot syv antatte hovedmenn.