Trondheim kommune vil endre politivedtekene slik at det i praksis innføres et forbud mot tigging. Det reagerer SVs Ottar Michelsen på. Foto: KIM NYGÅRD

– Dette er å innføre et forbud mot tigging og fattigdom, og å lage regler som ikke skal være lik for alle, sier han.

Bystyret i Trondheim skal neste uke behandle et forslag om å endre politivedtektene i Trondheim. Flertallet i finans- og næringskomiteen har behandlet saken, og slutter i stor grad opp om rådmannens forslag til å skjerpe inn politivedtektene. Meldeplikt for alle som skal samle inn penger, forbud mot camping på offentlig sted og et forbud mot å tigge penger på eller ved holdeplasser for kollektivtrafikk, er noen av endringene som foreslås.

Ikke likhet for loven

Ottar Michelsen og SV er ikke representert i finans- og næringskomiteen som til nå har behandlet saken. Derfor vil SVs motforslag til endringene bli fremmet når bystyret skal behandle saken neste torsdag. Michelsen reagerer på at det nå planlegges å endre vedtektene slik at de skal ramme en bestemt gruppe, tiggere fra fattige land i Europa og rusmisbrukere på gata i Trondheim.

Et forsøk på forbud

– Jeg reagerer først og fremst på at de foreslåtte endringene egentlig er et forsøk på å innføre et forbud mot tigging og dermed fattigdom i Trondheim. Det er ikke anledning til å innføre et forbud mot tigging, men dette ligger så nært at det i praksis vil være et forbud. I forslaget legges det opp til at alle som skal samle inn penger på gata må melde fra om dette til politiet. Det gjøres for å innføre en hjemmel til å vise bort de som ikke følger meldeplikten. Jeg tviler sterkt på at dette kommer til å praktiseres for ungdom som vil samle inn penger til veldedighet. Eller gatemusikanter som spiller på Nordre. Dette innføres for å kunne vise bort tiggere. En slik regel vil ikke bli praktisert likt for alle, og dermed vil det ikke bli likhet for loven, sier Michelsen.

SVs bystyrerepresentant reagerer også på forslaget om å innføre forbud mot camping, telting eller lignende i offentlige parker, grøntarealer, friområder, på veier eller plasser i tettbebygd strøk. Han mener denne regelendringen også gjøres utelukkende for å ramme tiggere.

– Skal man tolke det som står i forslaget vil det være ulovlig for noen å overnatte i en bobil på Lade, eller legge seg i sovepose utenfor kinoen eller andre steder for å sikre seg billetter til en premiere. Jeg tviler vel på at regelendringen vil bli praktisert slik, men at også denne regelen er tenkt å brukes utelukkende mot tiggere som sover i en parkert bil et sted i byen, sier Michelsen.

Må tåle å se fattige

Ottar Michelsen erkjenner at det kan føles ubehagelig å bli utsatt for tigging, men mener man ikke kan vedta seg bort fra ubehaget.

– Politiet har allerede i dag hjemmel i regelverk til å slå ned på aggressive tiggere og selgere. Tiggerne i byen sitter rolige bak koppen sin. Det er selgerne som kan opptre aggressivt og pågående. Politiet har også tiltak for å opprettholde ro og orden. Uttalelser fra politiet i denne saken viser at de ser store problemer med å forvalte en slik meldeplikt som foreslås innført. Tigging bekjempes ikke med overnattingsforbud og meldeplikt, det må helt andre tiltak til for å bekjempe fattigdom, mener Michelsen.

– Tigging på gata oppleves av mange som et negativt innslag i bybildet. Du mener det bare kan fortsette?

– Det er ubehagelig å bli påminnet fattigdom, men vi må huske at de aller fleste som kommer hit for å tigge befinner seg i en desperat situasjon. Det er her fordi de trenger å være her. Jeg føler at de foreslåtte reglene bare er et forsøk på å gjøre det vanskeligere for dem som må tigge, og det løser ikke problemene. Dersom de som i dag tigger må finne penger til livets opphold andre steder, er det ikke godt å si hva de kommer til å gjøre for å skaffe seg penger å leve for, sier SVs Ottar Michelsen.