Torsdag 30. januar blir det snorklipping når Medisinsk museum åpner dørene.

- Medisinsk museum hos oss er et sted for refleksjon rundt historien og dagens situasjon innen det medisinske feltet, både når det gjelder forskning og pasientbehandling, sier leder av museet, Ivar Skjåk Nordrum i en pressemelding.

Gratis og helgeåpent

Han er også er professor i rettsmedisin ved NTNU og overlege i patologi ved St. Olavs Hospital.

Museet vil være åpent hver dag, også i helgene, og det er plassert i Kunnskapssenteret ved St. Olavs Hospital. Museet er gratis, og har ikke bemanning. Det er mulig å bestille omvisning via museets nettsider for de som ønsker det.

- I museet får du møte noen «pasienter» og du får se hvordan ultralydteknologien som ble utviklet i Trondheim på 70-tallet har forbedret diagnostikk og behandling, sier Nordrum.

Fra Titanic til NTNU

Den første temautstillingen i museet har fått navnet «Fra kalde isfjell til varme hjerter», en tittel som spiller på den historiske utviklingen av ultralyd. Da Titanic støtte på et isfjell og sank i 1912, kom ideen om å utvikle en teknologi som oppdaget isfjell under vann. Sonar og radar kom, og etter hvert brukte man samme teknologi for å se inn i kroppen. I 1976 ble Doppler-ultralyd utviklet av Bjørn Angelsen ved det som i dag er NTNU. Et nært samarbeid med lege og hjertespesialist Liv Hatle gjorde denne ultralydteknologien kjent på verdensbasis.

- Ultralyd er perfekt som tema for den første utstillingen vår. Her har vi teknologisk utvikling ved NTNU i nært samarbeid med klinikerne ved St. Olavs Hospital. En del av suksessoppskriften for det sterke ultralydmiljøet i Trondheim er den nære koblingen mellom teknologene og legene, mener Nordrum.

Laget spill om ultralyd

På åpningsdagen vil det være flere personer fra ultralydhistorien til stede: Hans Torp og Bjørn Angelsen (hjerte), Sturla Eik-Nes (foster) og Geirmund Unsgård (hjerne).

Utstillingen består av medisinske gjenstander, bilder og historier fra virkeligheten. Ved hjelp av nettbrett kan du se filmer og spille et spill om ultralyd.

Ustillingen består av blant annet et spill om ultralyd som heter «Jakten på ultralydbølgene». Foto: MEDISINSK MUSEUM