Mandag formiddag begynte forklaringen til en av Norges fremste eksperter på doping, professor Peter Hemmersbach som er leder ved Norges laboratorium for dopinganalyse i Oslo.

- 50 kilo virkestoff er det mest omfattende jeg har sett. Det utgjør 2600 år med uavbrutt misbruk, sa han fra vitneboksen.

Laboratoriet samarbeider tett med Kripos, som har vært en aktiv del av Operasjon Gilde.

- Aldri vært borti så mye

Syv trøndere fra 27 til 44 år står tiltalt i rettssaken etter Europas største dopingetterforskning. Flere av de syv er tiltalt for produksjon og omsetning av enorme mengder doping.

- Det er mye kunnskap om doping i misbrukermiljøene, sa Hemmersbach fra vitneboksen.

Sakkyndige bemerket at han ikke hadde sett slike mengder tidligere i sin karriere.

-Jeg har aldri vært borti så mange kilo virkestoff, sa han fra vitneboksen.

For de fire antatte hovedmennene gjelder det 50 og 30 kilo dopingvirkestoff. Den hittil største mengden som har vært behandlet i Høyesterett er syv kilo.

Professor Hemmersbach har skrevet en rapport om beslag og dopingproduksjonen i saken, som han la frem i retten. Sakkyndige bemerket at han ikke hadde sett slike mengder tidligere i sin karriere.

-Jeg har aldri vært borti så mange kilo virkestoff, sa han fra vitneboksen.

Går ut fra dopinglogg

Hemmersbach har tidligere opptrådt som sakkyndig i en lang rekke dopingrettssaker helt siden 1995. I Sør-Trøndelag tingrett la han frem sin vurdering av hvilke doser han omtalte som misbruksdoser. Vurderingen ble i fjor lagt til grunn i Høyesterett i en annen dopingsak.

- Det jeg vil kalle en daglig misbruksdosering er 150 milligram testosteron. Det er ti til tyve ganger høyere enn kroppens egenproduksjon, eller terapeutisk dosering. Jeg vil imidlertid ikke utelukke at enkelte tar enda høyere doser, forklarte ham.

Noe av utgangspunktet for Hemmersbachs rapport er dopingloggen til «trykkern», 44-åringen som lagde anabole steroider i garasjen. 44-åringen førte oversikt over virkestoff og mengder doping.

Før forklaringen til Hemmersbach, gikk en politibetjent gjennom noen av de andre beslagene i saken. Fra politirapportene går det frem at flere av de tiltalte hadde doping i skuffer og brødposer, på bad og i boder. Hos en mann ble det funnet tabletter liggende i en Armani-eske i et klesskap.

Hjemmelagde dopingmidler

Et svært sentralt spørsmål i dopingrettssaken er: Hvor mye doping er produsert og solgt – og hva slags stoffer har det vært?

39-åringens forsvarer, advokat Arve Opdahl, var under sin utspørring av Hemmersbach opptatt av å få frem om det kunne være tvil rundt virkestoffet i midlene som har blitt produsert.

- Dette betyr at så lenge tablettene ikke kommer fra opprinnelig produsent, så vil det kunne variere hva tabletten inneholder? Spurte advokaten.

- Ja, hvis det er tvil kan det det. Hva ting virkelig inneholder, kan kun finnes ut ved en analyse, svarer Hemmersbach.

Professor Hemmersbach har ikke hatt tilgang til å analysere de fleste av stoffene i tiltalen. Politiet sitter heller ikke på beslag av stoffene, og påtalemyndigheten har måttet basere tiltalen på andre typer bevis, som dopingloggen til 44-åringen og beslaglagte e-postkorrespondanser.

- Det beste hadde vært om man hadde hatt preparater til å analysere, medga Hemmersbach.

Tidligere i rettssaken har imidlertid en av de tiltalte (39) hevdet at det ble brukt andre virkestoffer enn doping i de hjemmelagde midlene som likevel ble solgt som doping.

Det angivelige dopingnettverket solgte anabole steroider og legemidler som Viagra under merkenavnene Europharma og Berlin Chemie. De tiltalte trykket etikettene til de eksisterende selskapene på midlene som ble fremstilt i garasjen til en 44-åring i Trondheim mellom 2003 og frem til 2012. Slik rundlurte selgerne de godtroende dopingbrukerne for millioner av kroner.

I tiltalen mot de syv mennene viser politiet til bevis for en pengestrøm på minst fem millioner kroner. Medaktor Per Martin Utkilen la imidlertid frem et langt høyere tall i åpen rett da saken startet tidlig i januar. Politiadvokaten mente omsetningen kunne ha vært på 100 millioner kroner.

Flytende doping som ble beslaglagt i Operasjon Gilde.