Supernovaen ligger omtrent 11 millioner lysår fra jorda, i en galakse kalt Sigargalaksen. Det vil si at lysstyrken er enormt mye større enn andre stjerner.

Bildet er tatt av en mann som vil være anonym, men kaller seg «pensjonist med selvbygget amatørobservatorium i egen hage på Nardo».

- Det er en veldig sjelden begivenhet. Supernovaer i vår egen galakse, Melkeveien, blir oppdaget bare to-tre ganger per århundre, sier han til adressa.no.

- Storartet

For to uker siden ble supernovaen i Sigargalaksen oppdaget, og det ble stor oppstandelse i astronomimiljøet.

- Dette er en storartet begivenhet, og en supernova av denne størrelsen kan skinne mange milliarder ganger sterkere enn vanlige stjerner, sa astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard til VG i forrige uke.

Pensjonisten på Nardo var ikke klar over at det hadde kommet en ny supernova før han leste artikkelen i VG. Dermed gikk turen ut i hagen, og på stjernehimmelen fant han beviset.

- Jeg tok et bilde av samme galakse 2. januar, og da jeg knipset et bilde 29. januar, så fikk jeg bilde av supernovaen. Det er bare flaks at jeg hadde bilde av samme galaksen, sier han.

- Ufattelig langt unna

Alt man ser i de to bildene til hobbyastronomen er fra vår egen galakse, Melkeveien, bortsett fra den nye supernovaen.

- Det at man ser supernovaen i Sigargalaksen på bildet betyr at den er enormt lyssterk. Det er jo ufattelig at den er 11 millioner lyssår unna.

Selv om han har investert en god del penger på utstyr, er det likevel amatørutstyr. Han synes det er fantastisk at det er mulig å ta slike bilder fra Trondheim.

- Jorda befinner seg omtrent midt i Melkeveien, og uansett hva vi ser så må vi se gjennom et lag med stjerner. Det føles litt som å stå i en myggsverm. Jeg hadde ikke trodd det var mulig å ta bilde av en supernova så langt unna, sier han.

Dyrere kikkert enn bil

Pensjonisten har blant annet en datastyrt kikkert som gjør at kikkerten følger verdensrom-objektet mens jorda roterer.

- Kikkerten kostet like mye som en bil, innrømmer stjerneentusiasten.

Supernova er en gigantisk stjerneeksplosjon der stjernens lysstyrke kan øke opp til 10 milliarder ganger sola ifølge Store norske leksikon. Den er et resultat av en rask sammentrekning (kollaps) av kjernen i en stjerne.

Under eksplosjonen blir store deler av stjernen blåst vekk, slik at kun en meget kompakt kjerne blir igjen. De siste supernovaer i vårt melkeveisystem ble observert 1572 og 1604.

Dette bildet ble tatt 2. januar, og viser at supernovaen først ble synlig etter denne datoen. Foto: privat
Supernovaen er en gigantisk stjerneeksplosjon. Foto: privat