Kirkelig fellesråd i Trondheim frykter at den neste storbrannen kan starte på en kirkegård. Metorologisk institutt melder at det fortsatt er overhengende fare for skogbrann.

- Jeg har vært i kontakt med brannvesenet i dag, og bekymringen er stor for at tørt løv, gress og småkratt kan antennes, sier avdelingsleder Trygve Jensen i Kirkelig fellesråd til adressa.no.

Branntilløp på minnelund

I forrige uke ble det hengt opp advarsel på alle 16 kirkegårdene i Trondheim.

- Folk må slutte å bruke tradisjonelle gravlys med åpen flamme. De er ustabile, og i den sterke vinden kan de velte og starte en brann i de tørre omgivelsene, sier Jensen.

For ei uke siden kunne det ha gå fryktelig galt da et gravlys veltet, og tok fyr i noen kranser som lå på minnesmerket ved den anonyme minnelunden på Tilfredshet kirkegård i Trondheim.

- Det sto heldigvis på ei steinhelle, så det spredde seg ikke så raskt. Minnesmerket ble dessverre ødelagt, og må byttes ut, sier Jensen.

- Tenker ikke over det

De 16 kirkegårdene i Trondheim utgjør hele 900 mål, og Jensen forteller at de har bedt kirkegård-ansatte om å slukke gravlys dersom de kommer over dem på dagtid. Problemet er på kveld- og nattetid når det er mindre sannsynlig at noen følger med.

- Med litt uheldige omstendigheter, så har du raskt en brann på en gravgård. En storbrann i byen ville vært katastrofalt, sier avdelingslederen.

Han tror mange ikke tenker over hva slags fare gravlysene representerer. Til tross for totalforbud mot åpen ild utendørs er det mange som av gammel vane setter et gravlys på kirkegården.

- Nå prøver vi å være i forkant av hendelsene, og bevisstgjøre besøkende på brannfaren.

Ansatte på kirkegårdene har måttet slukke flere gravlys den siste tiden, og Jensen har forståelse for at noen synes det er trist.

- Det kan være kjedelig, men det finnes elektriske lys som kan være et godt alternativ i tida med brannfare, sier han.

Det er hengt opp advarsel om gravlys på alle kirkegårder i Trondheim. Foto: KIRKELIG FELLESRÅD
Bruk heller et elektrisk gravlys er rådet fra avdelingsleder Trygve Jensen. Foto: PRIVAT