Rettssaken i Sør-Trøndelag tingrett ble for en uke siden utsatt da påtalemyndigheten fikk utlevert 10 000 nye, dekrypterte e-poster fra selskap i Canada. Da den startet igjen mandag morgen, begjærte Arve Opdahl en ny utsettelse – på ubestemt tid.

- Dette er en saksforberedelse som savner sidestykke. Vi skulle fått inndragingskravene før jul. Saken må utsettes på ubestemt tid, til den er ferdig forberedt, sa han i retten.

Fikk støtte

Syv menn er tiltalt i den omfattende dopingrettssaken som begynte 6. januar.  Etterforskningen har fremskaffet titusenvis av sider med dokumenter. Flere av forsvarerne har tidligere vært kritisk til politiets håndtering av den voldsomme dokumentmengden.

Begæringen om utsettelse er begrunnet i den store mengden nye bevis fra Canada, som forsvarerne fikk tilgang til i forrige uke. Opdahl mener forsvarerne ikke har fått tilstrekkelig tid til å gå gjennom materialet.

- Jeg støtter utsettelsesbegjæringen, sier advokat Christian Wiig, som forsvarer en 27-åring.

Advokat Ole Petter Drevland, som forsvarer en 28-åring, støttet også begjæringen fra Opdahl.

Motsatte seg utsettelse

Aktor i saken, statsadvokat Unni Sandøy, sa i retten at påtalemyndigheten «selvfølgelig motsetter seg utsettelse». Hun viste til at forsvarerne har hatt over en uke på å varsle dette.

- En begjæring om utsettelse bør varsles før 0905 mandag morgen.

En ny replikkveksling mellom Sandøy og advokat Opdahl gjorde uenigheten mellom partene enda tydeligere. Tingrettsdommer Rune Lium hevet retten for å behandle begjæringen.

- Retten må diskutere begjæringen om utsettelse, sa han før retten ble hevet.

Advokat Arve Opdahl var under rettens behandling tydelig på at han mente at det var ankegrunnlag dersom saken holdt frem.

- Hvis retten ikke overholder sin plikt til at saken er opplyst til en hver tid, så vil det være ankegrunn i seg selv, sa han mens han ventet på en avgjørelse.

Ikke utsatt

Etter en behandlingstid på rundt femten minutter kom dommerne inn igjen i sal 206 i Trondheim tinghus rundt klokken 09.45.

- Retten har begjært utsettelse på ubestemt tid. Vår konklusjon er at det ikke er grunnlag for utsettelse nå. Tiltalene er ikke endret, sa Lium.

Dermed vil påtalemyndigheten gå gjennom de nye bevisene fra Canada.

En av de tiltaltes forsvarere Harald Grape diskuterer med medaktor Per Martin Utkilen og aktor Unni Sandøy under første dag av rettssaken etter Operasjon Gilde. Foto: JENS PETTER SØRAA