De syv trønderne som sitter på tiltaltebenken i Sør-Trøndelag tingrett er tiltalt for grov produksjon og omsetning av doping og mafiavirksomhet. Mandag morgen ble aktoratets inndragingskrav kjent.

  • Kravet mot en 28-åring er på 11 millioner

  • Kravet mot en 27-åring er på 10 millioner

  • Kravet mot en 39-åring er på over 6 millioner

  • Krav mot 44-åringen, kalt «trykkern», er på 1,2 millioner

Raste

Et inndragingskrav er et uttrykk for inntekten påtalemyndigheten mener de enkelte har hatt som følge av årelangt dopingsalg. En fellende, rettskraftig dom vil bety at mennene må betale tilbake beløpet i kravet. Mennene vil i så fall havne i økonomisk uføre med stor gjeld.

Forsvarerne raste mot inndragingskravet. 39-åringens forsvarer, Arve Opdahl, sa i åpen rett at han mottok en e-post fra aktoratet med kravet klokken 21.24 søndag kveld. Det betegnet han som uholdbart.

- Kravet er så alt for stort. Vi har hørt påtalemyndigheten snakke om fantasillioner tidligere, men det har vi ikke kunnet ta på alvor uten å ha hatt tall å forholde oss til. Vanligvis blir slike krav skikkelig behandlet, sier Opdahl.

Opdahl begjærte umiddelbart en utsettelse av saken og fikk støtte fra de andre forsvarerne.

- Jeg synes vi skulle fått et omriss av inndragingskravet. I går kveld fikk vi en e-post med krav på 11 millioner. Hvis han dømmes vil det bli helt invalidiserende, sier 28-åringens forsvarer, advokat Ole Petter Drevland i retten.

Forsvaren til 27-åringen som kreves for ti millioner rister på hodet av kravet.

- Det er helt urealistisk høyt, sier advokat Sol Elden til adressa.no.

Kritisk til aktoratet

Advokat Opdahl gikk lengre, og var sterkt kritisk til hvordan aktoratet har håndtert saken.

- Det er en saksforberedelse som i min erfaring savner sidestykke, sa han i retten.

Statsadvokat Unni Sandøy stilte seg uforstående til forsvarernes reaksjon. Hun viste til at påtalemyndigheten tidligere i saken har skissert en mulig størrelse på kravet.

- Det er mengden omsatte dopingmidler som legges til grunn. Inndragingskravet bør ikke komme som en overraskelse for noen, sa hun i retten.

Tiltaltene ikke endret

Inndragingskravet, og nye bevis som kom for en uke siden, var bakgrunnen for at rettsforhandlingene ble begjært utsatt. Etter en behandling på 15 minutter ble det klart at saken fortsetter.

- Tiltalene er uendret. Mengden som er beskrevet i tiltalene har i stor grad vært utgangspunktet for aktoratets inndragingskrav. Det gjør at man fra retten sin side kan se at det er grunnlag for å utsette saken, sier tingrettsdommer Rune Lium.

Avgjørelsen betyr at bevisførselen holder frem. Utover mandagen skal aktoratet gå gjennom det man mener de nye bevisene fra Canada betyr for tiltalene mot de syv mennene.