Oddbjørn Olsvik og kona på Nidarvoll i Trondheim fikk en overraskelse da de tittet ut i hagen etter ei helg med varmt og fint vær.

- Jeg kan aldri huske å ha sett krokusskudd i februar. De bruker å komme i slutten av april. Den skjøt sikkert fart da det var godt vær på lørdag, sier Olsvik.

Syltetøyglass som beskyttelse

Ekteparet har bodd på Nidarvoll siden 1991, og har aldri sett en tidligere krokus i sin egen hage.

- Det har vært kjempevær, men vi ble likevel overrasket. Den står ikke inntil en husvegg, men noen meter fra huset. Nå frykter vi at den skal bli tatt av rådyrene som trasker rundt trappa vår. Derfor har vi satt et syltetøyglass for å beskytte den tidlige krokusen fra å bli spist, sier Olsvik.

Daglig leder og gartner Ole Hogstad ved Drivstua gartneri på Tyholt er ikke like overrasket som ekteparet Olsvik.

- Det er veldig mye som er styrt av temperatur og daglengde. Jeg har ikke merket noe tidlig spiring i egen hage. Det som har vært spesielt i år er at det nesten ikke har vært snø. Krokus er noe av det første som titter opp, men man ser den gjerne først når snøen smelter. Nå ser vi den tydelig fordi snøen er vekk, forklarer han.

Skal man vanne?

Selv om det har vært en periode med kulde i vinter er det likevel lite tele i bakken. Krokus kan dermed komme litt tidligere enn vanlig, men ikke uvanlig at den i februar og mars utvikler seg under snøen.

- Den tåler godt noen netter med minusgrader også, sier Hogstad.

I den siste tida har gartneriet fått en del telefoner fra folk som er litt forvirret med tanke på tørkeperioden som har vært den siste tida.

- Mange spør om de skal begynne å vanne, men det er lite vits så lenge det er tele i jorda. Busker og trær trenger ikke noe vann før de får bladverk. Den største utfordringen er de vintergrønne plantene som står i ei krukke. Der bør man følge med og se om de trenger litt ekstra vann, sier han.

Se opp for frostskader

Eier Magnus Bredeli ved Ekra gartneri ber også gartnere og andre hageentusiaster om å tenke over hvor tørt det er.

- Det er en spesiell situasjon. Vintergrønne busker som tuja og rhododendron må få mye vann hvis det er tørt. Blomsterløker trenger også litt vann, sier Bredeli.

Han frykter at en del planter har gått i vei allerede. I fjor døde pålanter på grunn av kulde og frost, mens i år er det på grunn av uttørking.

- Hvis det blir veldig kaldt fremover, så kan man prøve å dekke over plantene som spirer. Det oppstår lett frostskade hvis det blir ned mot 15 minusgrader. Det aller beste hadde vært noen uker med snø før våren kommer, mener Bredeli.