Nattas snøfall i Trondheim har gjort at løypemaskinene for første gang på flere måneder har kjørt opp løyper helt inn til Elgsethytta og Grønlia i Bymarka.

Da Adresseavisen snakket med hyttevertinne Anne Valseth på Elgsethytta hadde løypemaskina nettopp vært der.

- Jeg har ikke sett den siden julaften! Jeg kan ikke huske sist det var så fint som det er i marka nå. Det må ha vært i fjor på denne tida. Nå har vi flotte løyper helt inn til hytta, det har kommet 30 cm nysnø og føreforholdene er fantastiske, forteller Valseth til adressa.no.

Håper på sol og 2000 gjester

Klokka 09.30 strømmet de første gjestene til.

- Vi måtte åpne tidligere enn vanlig, det er tydelig at folk er sulteforet på godt skiføre. Vi håper å ta i mot rundt 2000 skigåere i dag, sier Valseth.

-Men sola mangler?

-Jeg tror den skal stikke fram i 12-tida. Da blir det perfekt, og i dag holder vi åpent så lenge det er folk, smiler Valseth.

Full p-plass

På Grønlihytta er stemningen like høy. Verten Jan Ivar Wold har tatt imot løypemaskina med åpene armer.

- Det er fantastiske forhold nå. Puddersnø og strøkne spor! Det er bare en time siden maskina var her, og vi gleder oss til denne dagen, smiler Wold.

Også på Grønlia var folk tidlig ute med skituren i dag.

- Parkeringsplassen i Storsvingen var full klokka 09. Folk er sulteforet på snø under skiene, konstaterer hytteverten.

Ikke nyski

Det er ikke kjørt opp løyper til Estenstadhytta, men hyttedriver Jarl Inge Krognes varsler likevel om flotte forhold.

- Det går fint an å gå på ski, men man trenger ikke ha på seg nyskiene, råder han.

Også på Estenstadhytta var folk tidlig ute i dag.

- Dette blir en fin dag, og vi venter masse folk selv om vi ikke har nykjørte løyper, sier Krognes.

Bløte partier

Arbeidsleder i Trondheim bydrift, Jan Røising, har kjørt løypemaskina i Bymarka siden klokka 06 i dag tidlig: Området rundt Skistua og Fjellseter, den gamle 5-kilometeren i Henriksåsen, runden om Grønlia og Stykket og frem og tilbake fra Elgsethytta.

Han oppfordrer folk til å sjekke spisporet.no for en detaljert og oppdatert oversikt over løypeforholdene.

- Forholdene er gode, men skiløperne må være oppmerksomme på enkelte bløte partier over myrene. Det kan være noen myrtuer som kommer opp hist og her, sier Røising og legger til:

-Det er jo ikke mye snø, men vi har jo endelig fått litt. Og det er allerede mye folk ute i marka. De første møtte jeg i sjutida, forteller Røising, som nettopp er ferdig med dagens oppkjøring da Adressa.no snakker med han.

- Og nå skal du kanskje sjøl ta på deg skiene?

- Nei, det skal jeg faktisk ikke - selv om jeg gjerne skulle gjort det! Jeg har andre gjøremål i dag, dessuten pleier jeg ikke å gå på ski i Bymarka, smiler arbeidslederen i Trondheim bydrift.

Løypemarksiner lager ferske skispor. Foto: Elgsethytta