Etter ni uker i Sør-Trøndelag tingrett avslørte statsadvokat Unni Sandøy tirsdag formiddag hvor lange straffer påtalemyndigheten mener de sju doping- og mafia-tiltalte trønderne bør idømmes.

Følgende påstand ble lagt ned for de fire mest sentrale mennene:

• 5 år og åtte måneder fengsel for mannen (44), kjent som «Trykkern».

• 7 år og en måneds fengsel for en 39-åring.

• 7 år og åtte måneders fengsel for en 28-åring.

• 7 år og to måneders fengsel for en 27-åring.

Aktoratet mener at alle de fire skal dømmes etter den såkalte «mafiaparagrafen», straffelovens paragraf 60a.

- Utfordrer strafferammen

- Strafferammen for grov dopingforbrytelse er seks år. Vanligvis ligger man langt under strafferammen når man prosederer, men i inneværende sak er omfanget så stort at det vil utfordre strafferammen. Påtalemyndigheten mener at saken viser at det er behov for endring av straffeloven, og at strafferammen for denne typen kriminalitet må økes, sa Unni Sandøy i forkant av påstanden.

Enkelte av de fire mennene er tiltalt for produksjon av over 50 kg dopingråstoff. En mengde som mangler sidestykke i norgeshistorien, ifølge statsadvokaten.

- Mengdemessig er det en helt unik sak, sa hun.

Straffeskjerpende forhold

Hun pekte på at det var en rekke straffeskjerpende forhold knyttet til påstandene.

- Det som distribueres er et produkt som kommer fra et kinesisk virkestoff som ikke har vært i nærheten av et laboratorium. Tablettene har blitt lagd i en garasje, uten noen form for hygiensk kontroll, sa hun.

Statsadvokaten hamret løs på kynismen påtalemyndigheten mener de tiltalte har utvist ved å selge hjemmelagd doping til ukjente kjøpere.

- Virksomheten er drevet ut fra profitthensyn. De har ingen kjennskap til kjøpernes alder eller kjønn, de vet ingenting om deres fysiske eller psykiske helse. Stoffene som er distribuert er stoffer med store skadevirkninger, sa hun til retten.

Organisert gruppe

Aktoratet mener at alle de fire skal dømmes etter den såkalte «mafiaparagrafen», straffelovens paragraf 60a. Statsadvokaten brukte mye tid på å begrunne dette.

Ifølge Sandøy er det avgjørende at de har hatt forskjellige roller og tatt sikkerhetshensyn for å unngå å bli oppdaget.

- Det brukes lite navn. Man tenker sikkerhet og kommuniserer med dekknavn gjennom kryptert e-post. Gruppen har hatt et fast produksjonssted hjemme hos 44-åringen, og definerte roller. 44-åringen produserer, 39-åringen er sjef og har kontakt med leverandører og kunder, trakk statsadvokaten frem som eksempler på gruppens organisering i retten.

Sandøy pekte også på at gruppen har hatt evne til å endre seg, og tilpasse seg til nye situasjoner og problemer.

- Det gjøres endringer ved pågripelser. Det skiftes e-postadresser og dekknavn, sa hun.

Statsadvokaten slo fast at mennene har utgjort en organisert kriminell gruppe i mange år.

- Samlet mener påtalemyndigheten at det er en klar organisering i perioden fra 2008 til 15. februar 2012.

De sju tiltalte fulgte prosedyren spent. Spesielt 39-åringen ristet på hodet av statsadvokatens karakeristikk av ham som mannen som satt på toppen av nettverket.

Mildere påstand for kurér

De tre siste tiltalte fikk påstått mildere straffer.

For en 37-årinng, som har fungert som en kurér, ble det påstått 1 år og fire måneder.

For en 26-åring, som har fungert som en slags «dataekspert» og som opprettet dopingbørsen Anabolic Forums, ble det påstått 1 år og ni måneder i fengsel. Statsadvokaten argumenterte for at begge disse to kjente til at det var en organisasjon de bidro til og at de derfor skal dømmes etter den såkalte «mafiaparagrafen» eller paragraf 60a.

En 34 år gammel mann er den eneste av de sju som ikke sto tiltalt etter «mafiaparagrafen». Påtalemyndigheten mener mannen har produsert noe doping.

Påtalemyndighetens påstand om straff for 34-åringen er to års fengsel.

Dro inn verdaling

Dopingmiljøet i Trondheim kunne vært avslørt allerede i 2009. Da en verdaling sto tiltalt for en narkotikaforbrytelse han senere ble frikjent for, forklarte han at et miljø i Trondheim hadde produsert tabletter av et stoff han innførte .

Opplysningene ble ikke etterforsket. Verdalingen ble i 2012 pågrepet i Operasjon Gilde. For noen uker siden forklarte han seg for Sør-Trøndelag tingrett i saken mot de sju trønderne.

I prosedyren betegnet statsadvokat Unni Sandøy verdalingen som en leverandør av virkestoff til Trondheim. Hans involvering gjorde at han ble omtalt som en del av den organiserte kriminelle gruppen som påtalemyndigheten mener å ha ført bevis for at eksisterte.

-Han har en klar funksjon fra 2008 som hovedleverandør av pulver, sa Sandøy.

Verdalingens del av Operasjon Gilde er ikke avklart. Han har status som siktet.

Hjerteproblemer og potensproblemer

I forkant av nedleggelse av påstanden minnet statsadvokaten retten om skadevirkninger ved dopingbruk:

- Skadevirkninger kunne jeg sagt veldig mye om. Vi har de tiltalte forklare seg om sine erfaringer med skadevirkninger. Vi har i tillegg hørt fra vitner. Der fortelles det om hjerteproblemer, ødelagt selvbilde, behov for psykologhjelp og potensproblematikk, sa Sandøy.

Med nedlagt påstand er påtalemyndighetens prosedyre avsluttet.

Forsvarerne til de sju trønderne vil holde sine innlegg tirsdag ettermiddag og resten av uken.

Dom i saken er ventet å falle i begynnelsen av mai.