Rundt 100 personer møtte opp for å feire Chaharshanbe Souri på parkeringsplassen utenfor Kristiansten festning. 21. mars markerer begynnelsen av et nytt år, Noruz, men selve feiringen starter noen dager før med tenning av bål som man etter tradisjonen skal hoppe over.

Se video øverst i saken.

- Det er en gammel tradisjonell, persisk feiring. Den heter Chaharshanbe Souri, som betyr onsdagsfeiring. Det skjer den siste tirsdagskvelden før iransk nyttår, forklarer Cyrus Zareen.

- Viktig med tradisjoner

Både voksne, barn og iranske studenter som bor i Trondheim tok sats og hoppet over de mange bålene som var fyrt opp utenfor Festningen. Ifølge iran.no skal man synge «rødheten din til meg, gulheten min til deg» mens man utfører bålritualet.

Det gule symboliserer sykdom, mens det røde symboliserer friskhet, og ved å gjøre bålritualet bytter man bort sykdom med god helse.

- Det er viktig for oss iranere som bor i utlandet å beholde disse tradisjonene. Derfor har jeg med meg familien og barna for at de skal bli kjent med kulturen, sier Zareen.

- Veldig mye liv

Ava Montazeri og Maja Betten var to av ungdommene som hoppet over flammene denne kalde tirsdagskvelden utenfor Festningen.

- Jeg har vært med hele livet, sier Montazeri.

For Maja Betten var tirsdagskvelden hennes første møte med iransk nyttår.

- Jeg er med som gjest. Jeg syntes det hørtes spennende og trivelig ut. Det er veldig mye liv, sier hun.

Ritualet med at man hopper over bål sto i sentrum i feiringen av Chaharshanbe Souri. Foto: Joakim Slettebak Wangen
Det kom rundt 100 personer for å delta i feiringen før adressa.no forlot stedet. Foto: Joakim Slettebak Wangen
Nyttårsfeiringen fant sted utenfor Kristiansten festning, under en stjerneklar himmel. Foto: Joakim Slettebak Wangen