Mellom 20 og 40 prosent av ungdommene i Trondheim sier at de plages med bekymringer, søvnproblemer, og føler seg ulykkelig, trist og ensom.

Det viser den ferske rapporten fra Ungdata-undersøkelsen som ble lagt frem i dag. Undersøkelsen er gjort blant videregående- og ungdomsskoleelever i kommunen høsten 2013, og over 8000 ungdommer har deltatt.

- Ungdommene har det stort sett bra, og følger både normer og regelverk. Men det er mange som har problemer med sin psykiske helse. Dette er et trekk ved ungdomskulturen som går igjen i hele landet, sier seniorrådgiver Mette Berntsen ved Rådmannens stab i Trondheim kommune.

Plages av ensomhet

Selv om mange oppgir at de har gode venner, svarer 22 prosent av elevene i den videregående skolen at de føler seg plaget av ensomhet. 18 prosent av elevene på ungdomsskoletrinnet i Trondheim svarer det samme.

- Det kan være noen føler seg utenfor, selv med en stor vennekrets. Mange venner kan medføre at ikke alle føler seg like viktige, og så blir ensom av den grunn, mener Benedikte Kornelia Eia Hegset (15), elev i 10. klasse ved Lade skole.

Hun fremhever at det stor forskjell mellom det å ha venner og bekjente.

- Det er et stort fokus på å ha bestevenner, særlig blant jenter.

Inkluderende klasse

Tre av elevene ved Lade skole sier de ikke tror ensomheten skyldes plaging eller utfrysning. Mobbing var vanligere ved de lavere trinnene, ifølge ungdommene.

- Vi har vokst opp sammen, og er blitt mer modne. Alle er venner. Før var det kanskje noen som fant underholdning i å erte andre, men nå er man mer konsentrert om skolen, sier de.

7 prosent av elevene i undersøkelsen svarer at de blir utsatt for plaging, trusler eller utfrysing av andre unge minst hver 14. dag.

Én av ti er deprimerte

På videregående oppgir 15 prosent at de føler seg plaget av depresjon. På ungdomsskolen svarer 11 prosent av ungdommene det samme.

Jenter er mer plaget enn gutter, og andelen dobles fra 8. trinn til første året på den videregående skolen.

- I puberteten er det mye som skjer. Noen som klarer seg fint, men så er det noen som blir litt deppa, sier de tre ungdomsskoleelevene.

Hele 22 prosent av ungdommene i undersøkelsen sier at de har forsøkt å skade seg selv, og det er langt flere jenter enn gutter som oppgir at de har gjort dette.

Åtte prosent svarer ja på spørsmål om de noen gang har forsøkt å ta sitt eget liv.

I ungdomsskolen oppgir syv prosent av elevene at det ikke er skolehelsetjeneste ved deres skole. Tre prosent svarer det samme i den videregående skolen.

Team med psykologer

Mette Berntsen ved Rådmannens fagstab forteller at de er klar over at mange ungdommer plages med sin psykiske helse.

- Vi har en plan over hvordan vi jobber med psykisk helse hos ungdom. Noen av tiltakene er rettet mot å gi informasjon til alle elever, og så har vi spesielle tiltak mot elevene som har et definert behov for hjelp.

Blant annet viser Berntsen til at kommunen tenker å sette opp ulike team i bydelene til høsten, for å bistå elever som har behov for hjelp.

- Teamene skal ligge innunder barne- og familietjenesten, og er tilknyttet skolene. I teamene vil psykologer ha en sentral rolle, sier Berntsen.

Rektor Bente Moholt ved Lade skole sier lærere har et ansvar for hver enkelt elev blir sett og ivaretatt. Foto: Vegard Eggen