På nytt advarer politi, arbeidstilsyn og skattemyndigheter mot å bruke slik arbeidskraft.

De første steinleggerne er allerede på plass, også i Midt-Norge. Regiondirektør Stig Magnar Løvås i Arbeidstilsynet Midt-Norge forteller at mange gjør dårlig arbeid, de opptrer truende og som forbruker kan du selv bli økonomisk ansvarlig.

– Vi vil på det sterkeste advare folk mot å kjøpe tjenester fra useriøse aktører som opererer på siden av loven og som utnytter svakerestilte arbeidstakere. Aktørene kan utgjøre en trussel mot kjøperne og deres nærmiljø, sier Løvås.

Kan bli ansvarlig

Nå trapper Arbeidstilsynet, skatteetaten og politiet opp innsatsen mot de useriøse steinleggerne. Felles aksjoner i fjor ga resultater. Flere forlot landet, og flere ble utvist. På grunn av den snøfattige vinteren i deler av landet, dukket steinleggerne svært tidlig opp i år.

Løvås sier at flere huseiere har fått tilleggskostnader fordi steinleggerfirmaet de benyttet ikke betalte moms eller andre avgifter. For beløp over 10 000 kroner blir kjøper ansvarlig, med mindre det finnes en skriftlig kontrakt som viser at kjøper handlet i «god tro».

Man kan også risikere å betale dyrt for et dårlig resultat. Under en aksjon i Bergen nylig kom inspektørene over et firma som malte tak med vannbasert maling, beregnet på innendørs bruk.

Penger ut av landet

At firmaene er registrert i Brønnøysundregistrene er ingen garanti for at de er seriøse. De oppretter selskaper og registrerer seg fordi de må. Bankkontoene viser at pengene går ut av Norge straks de er innbetalt.

Løvås ber om at folk tipser Arbeidstilsynet på nettsidene www.arbeidstilsynet.no. Aksjoner i Bergen avdekket svart arbeid, ulovlige ansettelsesforhold, dårlig lønn, manglende sikkerhet og grov utnytting av svakerestilte arbeidstakere.

– Skatte- og avgiftsunndragelser skjer ofte i kombinasjon med annen kriminalitet, som hvitvasking, trygdesvindel, falsk identitet, bedrageri, smugling, menneskehandel, trusler og vold.