Han hører selv til menigheten og reagerer kraftig på det han kaller radikalisering. Flere andre gir også overfor adressa.no uttrykk for at de synes påskebudskapet kom i bakgrunnen i Nidarosdomen palmesøndag.

Hevder 43 gikk

Eklo påstår at så mange som 43 personer forlot kirken under eller like etter prekenen. Det er et tall som langt overgår det adressa.nos to medarbeidere på stedet observerte. Eklo fremstiller det som en stor protest mot innholdet og formen på prekenen.

– Dette er prekestolen i landets fremste kirke. Prestene bør være litt varsomme med hva de sier, fastslår Eklo.

– Hele denne homodebatten har tatt for stor plass. Jeg sier ikke at det er uviktig, men det virker nesten som om det er det eneste som betyr noe akkurat nå, sier han.

Forberedt på reaksjoner

Kapellan Beate Iren Lerdahl, som var den som forrettet under høymessen, avviser at hun eller andre tilknyttet kirken opplevde noen form for markering under dagens gudstjeneste. Bare noen få mennesker forlot kirken. Hun innrømmer at hun har vært forberedt på reaksjoner etter prekenen.

– Jeg har gruet meg litt til i dag. Hele uken har jeg kjempet med hvor stor plass jeg skal bruke på denne saken, sier Lerdahl.

Hun sier hun ville bruke litt tid på å oppsummere situasjonen i kirken etter Kirkemøtet.

– Jeg følte at jeg måtte si noe, sier Lerdahl.

Får støtte

Flere Adressa.no snakket med utenfor kirken er også positive til at homofilispørsmålet ble tatt opp. Stina Hestvik fra Salsbruket i Nord-Trøndelag, som selv er klokker, kaller opplevelsen av høymessen kjempefin.

– Det er bra at dette ble et tema under prekenen. Jeg mener det skal være likt for alle. Kirken bør stå for raushet og åpenhet. Den skal være åpen for alle. Det bør ikke være unntak, sier Hestvik.

Vil ikke stå frem

Hoveddelen av prekenen under dagens høymesse var viet Kirkemøtet og debatten omkring homo-vielse i ettertid. Kirkemøtet greide ikke å bli enige om vedtak som flertallet støttet. Dermed ble alle de fire forslagene omkring vielse nedstemt. Deriblant også det som ville fastslå det som har vært praksis i dag.

Etter gudstjenesten i går var Eklo del av en gruppe som samlet seg på To tårn for å drikke kaffe og diskutere. Eklo er den eneste av dem som vil stå frem navn

- Jeg har opplevd andre prester håndtere dette på en mye mer elegant måte. Det burde ikke vært hele prekenen, sier en kvinne som ikke vil ha navnet sitt i avisen. Flere andre sier det var unødvendig å politisere prekenen så sterkt.

Kapellan Beate Iren Lerdahl sier kirken ikke lenger kan drive en segregering og skille mellom et A- og et B-lag av mennesker. Den må være åpen for alle. Foto: Rune Petter Ness
Kapellan Beate Iren Lerdahl (midten) innrømmer at hun har gruet seg til høymessen i Nidaros domkirke og at det gjør henne sliten. Fra v. Steffen Aune, Lerdahl og Sara Moss. Foto: Rune Petter Ness
Stina og Trond Hestvik roser presten for å ta opp et så viktig tema som homofil vielse under prekenen. - Det var helt riktig å gjøre det, sier Stina Hestvik. Foto: Rune Petter Ness